ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκικο παζάρι για το προσφυγικό, η Ε.Ε. δίνει άλλα 3 δισ.

Τούρκικο παζάρι για το προσφυγικό, η Ε.Ε. δίνει άλλα 3 δισ.

Σε συμφωνία καταλήγουν Τουρκία και Ε.Ε. για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σουλτς, η Ε.Ε. θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με επιπλέον 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που δημοσίευσε πριν από λίγο το Reuters, Τουρκία και Ε.Ε επανεπιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στον περιορισμό των ροών από το έδαφος της Τουρκίας. Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά για εφαρμογή της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και, επιπλέον, η Τουρκία δεσμεύεται:

- Επαναπροώθηση των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα

- Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα μέλος της Ε.Ε

Η Ε.Ε. θα φροντίσει για τη μεταφορά όλων των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία δεσμεύεται να :

Να δεχθεί αμέσως όλους τους παράτυπους μετανάστες που θα περνούν στα Ελληνικά νησιά από τις ακτές της. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση να ορίσει αξιωματούχους της (σύνδεσμοι) στα Hotspot στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Κω, οι οποίοι θα εργάζονται για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανεισδοχής.

Να εφαρμόσει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα για να εξυπηρετήσει τους προηγούμενους σκοπούς, συμπεριλαμβάνομένων και των διμερών συμφωνιών με την Ελληνική κυβέρνηση.

Να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων για να εξασφαλίσει την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων με χρήση της φόρμουλας «για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα Ελληνικά νησιά, ένας Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

Να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα και να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για την δημιουργία ασφαλών περιοχών για τους πρόσφυγες εντός του Συριακού εδάφους.

Tην ίδια στιγμή:

Η Ε.Ε θα προσφέρει επιπλέον 3 δις στην Τουρκία έως τα τέλη του 2018 προκειμένουν να περιθάλψει τους Σύρους, διπλασιάζοντας την ως τώρα οικονομική προτάση.

Επιπλέον, θα καταργήσει την απαίτηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες Σένγκεν έως τα τέλη Ιουνίου, αρκετά νωρίτερα από ότι προγραμματιζόταν.

Θρίλερ με το ξεπάγωμα των κεφαλαίων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε

Το θέμα του «ξεπαγώματος» των κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας φαίνεται πως προκαλεί τις αντιδράσεις της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Κύπρου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος τόνισε πως «αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις τουρκικές αξιώσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» τα πέντε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν, εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του «casus belli».

Σουλτς: Mπορούμε να δώσουμε ανακούφιση στην Ελλάδα

«Αν υπάρχει καλή θέληση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική ανακούφιση ειδικά για την Ελλάδα» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωκοινουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα, δήλωσε πως η Άγκυρα ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μετακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη χωρίς βίζα, αλλά και την αύξηση της βοήθειας για την προσφυγική κρίση. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη να επιτευχθεί μείωση των προσφυγικών ροών αλλά και στην θέληση της Ευρώπης να χτυπηθούν οι διακινητές.

To ελληνογερμανικό βέτο

Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να κρατήσουν ενιαία στάση στη Σύνοδο Κορυφής και να μην αποδεχτούν το κλείσιμο των συνόρων. Ως εκ τούτου, η επίμαχη φράση αφαιρέθηκε από το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής διπλωματίας είναι

- Άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων με άλλα νόμιμα μέσα (αεροπλάνα, ναυλωμένα οχήματα κ.ά), δηλαδή να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες της χώρες της Ε.Ε

- Aποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα

- Άμεση έναρξη της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

- Οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με την διατύπωση του προσχεδίου και θα ζητήσει επαναδιατύπωση που θα αναφέρει ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου θα αφορά τους παράτυπους ή τους οικονομικούς μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ