ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Προειδοποιήσεις της αστυνομίας για «θεαματικές επιθέσεις» του ISIS

Βρετανία: Προειδοποιήσεις της αστυνομίας για «θεαματικές επιθέσεις» του ISIS
Christopher Furlong/Getty Images/Ideal Images

Να διαπράξουν «θεαματικές επιθέσεις» εναντίον τόσο της Βρετανίας όσο και δυτικών στόχων θα επιδιώξουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχος των βρετανικών αντιτρομοκρατικών μονάδων.

Ο αναπληρωτής επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, επεσήμανε ότι η απειλή που συνιστά η εξτρεμιστική οργάνωση ολοένα και εντείνεται και οι τζιχαντιστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να επαναλάβουν και σε άλλες χώρες επιθέσεις όπως εκείνη του Παρισιού όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

«Αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες... είναι αυτή η απειλή να ενισχύεται, να εκπονούνται περισσότερα σχέδια να επιτεθούν εναντίον του δυτικού τρόπου ζωής... τα οποία διευρύνονται από τους περιορισμένους στόχους του παρελθόντος εναντίον της αστυνομίας και του στρατού και των συμβόλων του Κράτους σε κάτι ευρύτερο» είπε ο Ρόουλι σε δημοσιογράφους.

«Βλέπετε μία τρομοκρατική οργάνωση με μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τεράστιου εύρους και θεαματικές επιθέσεις, όχι απλά τους τύπους των επιθέσεων που έχουμε δει να ματαιώνονται έως σήμερα».

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας είχαν κατά το παρελθόν προειδοποιήσει ότι η μεγαλύτερη απειλή που τίθεται από την οργάνωση είναι η ριζοσπαστικοποίηση νεαρών Βρετανών μέσω του Διαδικτύου και ο κίνδυνος που δημιουργούν εκείνοι που εντάσσονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ κι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Περίπου 800 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία, πολλοί για να εισχωρήσουν στην τρομοκρατική οργάνωση, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Ο Ρόουλι σημείωσε ότι οι συλλήψεις στις οποίες έχουν προχωρήσει προσφάτως οι αρχές δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος υιοθετεί μια διαφορετική μεθοδολογία καθώς επιχειρεί να στείλει μαχητές στη βόρεια Ευρώπη οι οποίοι διαθέτουν οπλισμό και εκπαίδευση παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πάντοτε ήθελαν να διαπράξουν τη μεγαλύτερη και θεαματικότερη επίθεση καθώς θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο» τόνισε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η βρετανική αστυνομία έχει προβεί σε περισσότερες συλλήψεις κατά της τρομοκρατίας το 2015 σε σύγκριση με άλλα έτη μεταξύ αυτών έναν αξιοσημείωτο αριθμό γυναικών και νέων ανθρώπων ηλικίας κάτω των 20 ετών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ