ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ αποσύρει την προσφυγή του στο Μίσιγκαν

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ αποσύρει την προσφυγή του στο Μίσιγκαν
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, ανακοίνωσε ότι το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου απέσυρε την προσφυγή που είχε υποβάλει στο Μίσιγκαν, κάνοντας λόγο για «νομική δικαίωση».

«Σήμερα το πρωί αποσύρουμε την προσφυγή μας στο Μίσιγκαν, ως άμεσο αποτέλεσμα της νομικής δικαίωσης που επιδιώκαμε: να σταματήσουμε την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην κομητεία Γουέιν προτού να διασφαλίσουν οι κάτοικοι ότι κάθε νόμιμη ψήφος έχει καταμετρηθεί και κάθε παράνομη ψήφος δεν έχει καταμετρηθεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζουλιάνι.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, ένας δικηγόρος της ομάδας του Τραμπ είπε ότι η προσφυγή αποσύρεται επειδή η Επιτροπή των Ψηφολεκτών «συνεδρίασε και απέφυγε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών».

Ωστόσο, η δήλωση αυτή είναι παραπλνητική καθώς η επιτροπή ψήφισε υπέρ της επικύρωσης των αποτελεσμάτων, αφού όμως αρχικά οι δύο Ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποί της αρνήθηκαν να τα επικυρώσουν σε αυτήν την κομητεία η οποία περιλαμβάνει και το Ντιτρόιτ, τη μεγαλύτερη πόλη. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την κομητεία Γουέιν με ποσοστό 68% έναντι 31% του Τραμπ.

Οι δύο Ρεπουμπλικανοί ψηφολέκτες λένε τώρα ότι ανακάλεσαν τις ψήφους τους. Όμως, αξιωματούχοι της Πολιτείας υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και ότι η επικύρωση είναι επίσημη.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Τραμπ επικοινώνησε με τους δύο Ρεπουμπλικάνους ψηφολέκτες το βράδυ της Τρίτης. Την Τετάρτη, εκείνοι ζήτησαν να ανακληθούν οι ψήφοι τους και υπέγραψαν ένορκες καταθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα νομικά έγγραφα με τα οποία οι δικηγόροι του προέδρου ενημέρωσαν σήμερα τις δικαστικές αρχές για την απόσυρση της προσφυγής τους.

Ο ένας από τους δύο, ο Ουίλιαμ Χάρτμαν, στην ένορκη κατάθεσή του αναφέρει ότι «πείστηκε να συμφωνήσει στην επικύρωση βασιζόμενος στην υπόσχεση ότι θα γινόταν πλήρης και ανεξάρτητος έλεγχος» των ψήφων. Η δεύτερη, η Μόνικα Πάλμερ, ανέφερε ότι «πιστεύει πως τα αποτελέσματα στην κομητεία Γουέιν δεν θα έπρεπε να επικυρωθούν».

Η Πάλμερ επιβεβαίωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters, ότι ο Τραμπ της τηλεφώνησε μετά την επικύρωση του αποτελέσματος.

Μια εκπρόσωπος της υπουργού Εσωτερικών του Μίσιγκαν, της Τζόσλιν Μπένσον, είπε πάντως ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

«Δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός για να ανακαλέσουν τις ψήφους του. Η δουλειά τους τελείωσε και το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να συνεδριάσει και να τα επικυρώσει η Πολιτειακή Εφορευτική Επιτροπή», είπε η Ανέτα Κιρσνόφσκι μιλώντας στο NBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ