ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή κατά του Βελγίου καταθέτει οικογένεια θύματος στο Μπατακλάν

Προσφυγή κατά του Βελγίου καταθέτει οικογένεια θύματος στο Μπατακλάν
REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά του Βελγίου, θα καταθέσουν σήμερα οι γονείς ενός 26χρονου που σκοτώθηκε στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι.

Οι γονείς του Βαλεντάν Ριμπέ, ενός δικηγόρου ηλικίας 26 ετών που σκοτώθηκε στην επίθεση των τζιχαντιστών στο Μπατακλάν, “εκτιμούν ότι σοβαρές δυσλειτουργίες υπήρξαν στο σύστημα προστασίας και επιτήρησης του Βελγίου, γεγονός που διευκόλυνε τη διείσδυση τρομοκρατών στη γαλλική επικράτεια και τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων”, εξήγησε η δικηγόρος της οικογένειας Σαμιά Μακτούφ σε ανακοίνωση.

“Αυτοί οι τρομοκράτες, στην πλειονότητά τους βελγικής υπηκοότητας, προέρχονταν από την πόλη Μόλενμπεεκ Σεν Ζαν”, μία κοινότητα των Βρυξελλών, “όπου ριζοσπαστικοποιήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν στον τζιχάντ και προετοίμασαν ένοπλες επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος” υπογράμμισε η δικηγόρος, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

Μεταξύ αυτών, βρισκόντουσαν ο φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που σκοτώθηκε στο Σεν Ντενί, στα περίχωρα του Παρισιού, αλλά και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που διαφεύγει της σύλληψης, οι οποίοι “μπόρεσαν να μετακινηθούν μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές τους παρακολουθούσαν”, επισήμανε η ίδια.

Καταγγέλλοντας αυτήν την “επίθεση στις υποχρεώσεις αναφορικά με την ασφάλεια”, οι γονείς του Βαλεντάν και η δικηγόρος τους επικαλούνται στην προσφυγή τους το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με ‘το δικαίωμα στην ζωή’.

“Η ιδέα δεν είναι να ενοχοποιήσουμε τις βελγικές αρχές. Πρόκειται για ένα προληπτικού χαρακτήρα μέτρο, καθώς η τρομοκρατία πλήττει όλο τον κόσμο”,σημείωσε η δικηγόρος.

Επιπλέον, ζήτησε από τον Κριστόφ Τεϊσιέ, έναν από τους δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα, να καλέσει για κατάθεση τον πρώην δήμαρχο του Μολενμπέεκ Σεν Ζαν, Φιλίπ Μουρό, που κατηγορήθηκε συχνά για ανεκτικότητα ενώπιον της ανόδου του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στην κοινότητά του. Ο ίδιος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο ‘Η Αλήθεια για το Μολενμπέεκ’ στο οποίο δηλώνει ότι δεν νιώθει υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ