ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού πιθανόν από το Δεκέμβριο

Μέρκελ: Έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού πιθανόν από το Δεκέμβριο
AP Photo

Το Δεκέμβριο, ή «πολύ σύντομα μετά την αλλαγή του χρόνου», εκτιμά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι θα εγκριθεί εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού και «τότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

«Πρέπει να πούμε ότι τα νέα των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου μας κάνουν πολύ αισιόδοξους», τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στις προετοιμασίες για την δημιουργία κέντρων εμβολιασμού, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πόσες χώρες έχουν ήδη καταρτίσει λεπτομερή σχέδια, ενώ παραδέχθηκε ότι τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν κυρίως το εμβόλιο των BioNTech και Pfizer –ιδίως το γεγονός ότι πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία – αποτελούν σημαντική πρόκληση.

Η καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι όλα τα κράτη έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με μεγάλη πίεση και ότι όλοι οι ομόλογοί της αναγνώρισαν πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα οι περιορισμοί στις επαφές των πολιτών.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας» για το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας δήλωσε καθησυχαστικά πως «δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας».

Η καγκελάριος, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, απέφυγε να εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τις δύο χώρες να συμβιβαστούν, αναγνώρισε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η ίδια ωστόσο θεωρεί, όπως είπε, «πραγματικά πολύ καλή» την συμφωνία που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι για την αναθεώρηση του θέματος που αφορά το κράτος δικαίου, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν και πώς θα μπορούσε να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Περιορίστηκε να πει ότι η κατάσταση «δεν προκαλεί ανησυχία ακόμη» και ότι η γερμανική προεδρία θα εκθέσει όλες τις πιθανές επιλογές για λύση στο θέμα. «Δεν υπάρχει γρήγορη λύση. Θα εργαστούμε σοβαρά και σκληρά», επέμεινε.

Το βέτο Ουγγαρίας - Πολωνίας

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία προσπαθούν να εμποδίσουν τη δημιουργία μηχανισμού που θα συνδέει την εκταμίευση κοινοτικών πόρων μέσω του προϋπολογισμού με τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου.

Ο μηχανισμός μπορεί να εγκριθεί ακόμη και με ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία, γι’ αυτό οι δύο ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προβάλλουν τόσο σθεναρή αντίσταση στην απόφαση που αφορά την πρόσβαση της ΕΕ στους πόρους που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία.

Αυτό το τελευταίο είναι συνδεδεμένο με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ