ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά στη Γαλλία η δίκη του «οδοντίατρου του τρόμου»

Ξεκινά στη Γαλλία η δίκη του «οδοντίατρου του τρόμου»
Aloys Oosterwijk/Getty Images/Ideal Images

Αρχίζει την Τετάρτη, η δική ενός Ολλανδού αποκαλούμενου ως «οδοντίατρο του τρόμου», που φέρεται να τραυμάτισε σκοπίμως στο στόμα περισσότερων από 100 ασθενών, στη Γαλλία.

Ο 51χρονος Τζάκομπους βαν Νιέροπ, ξερίζωσε τα υγιή δόντια και άφησε δεκάδες ασθενείς να υποφέρουν από σηψαιμία και με σπασμένα σαγόνια, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Γαλλίας.
Κατηγορήθηκε για βίαια κακοποίηση καθώς και απάτη. Προσπάθησε να «ληστέψει» τους ασθενείς και τις ασφαλιστικές εταιρίες και αντιμετωπίζει 10 χρόνια φυλάκισης και 150.000 ευρώ πρόστιμο, εάν κριθεί ένοχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.
Ο Βαν Νιέροπ, είχε προσληφθεί από μια κυνηγό ταλέντων το 2008. Κατέληξε σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, όπου οι ντόπιοι τον υποδέχτηκαν ένθερμα, καθώς δεν είχαν σημαντικές ιατρό-περιθαλπτικές υπηρεσίες, τις οποίες ο επιτήδειος προσέφερε.
Η 65χρονη, Συλβιάν Μπουλεστέ, επισκέφτηκε τον «οδοντίατρο», τον Μάρτιο του 2012, για να της τοποθετηθούν θήκες. «Χρησιμοποίησε επτά ή οχτώ ενέσεις και μου ξερίζωσε οχτώ δόντια με μια κίνηση. Ανάβλυζε αίμα από το στόμα μου για τρεις ημέρες», κατήγγειλε στις Αρχές η ηλικιωμένη. Ακόμη ένας προχωρημένης ηλικίας κάτοικος, ο 80χρονος Μπέρναρντ Χούγκον, είπε ότι «κομμάτια σάρκας κρέμονταν παντού, αφού μου αφαίρεσε ένα δόντι».
Οι σοκαριστικές δηλώσεις δεν έχουν τελειωμό καθώς ακόμη ένα θύμα του περιβόητου γιατρού η Νικόλ Μαρτίν, μίλησε για τις αποτρόπαιες πράξεις του. «Κάθε φορά μας έδινε κάτι που το αποκαλούσε «μικρό τσίμπημα» και πέφταμε σε αναισθησία. Όταν ξυπνούσαμε, βρίσκαμε ένα σημείωμα που έγραφε πως θα επιστρέψει σε μια ή δύο μέρες για να συνεχίσει».
Είχε συσταθεί μια ομάδα από τα θύματα του και τον κατήγγειλαν στις αρχές του 2013. Σύντομα αυτή η ομάδα αποτελούνταν από 120 ανθρώπους. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η αστυνομία συνέλαβε τον Βαν Νιέροπ αλλά αφέθηκε ελεύθερος, εν αναμονή της δίκης. Δραπέτευσε από τη χώρα τον Δεκέμβριο.
Τελικά, εντοπίστηκε σε μια μικρή σκανδιναβική πόλη στο Νιου Μπρούνσγουιλ και συνελήφθη με διεθνές ένταλμα, στον Σεπτέμβριο του 2014. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι προσπάθησε να κόψει το λαρύγγι του όταν τον εντόπισε η αστυνομία.

Προσπάθησε να εμποδίσει τη δίκη του, πρώτα στην Ολλανδία και στη συνέχεια στη Γαλλία, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές τάσεις που τον οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις. Εν τέλει, «φιλοξενήθηκε» σε ψυχιατρική μονάδα της φυλακής στο Λόιρετ, Νότια του Παρισιού. «Ισχυρίστηκε ότι σκότωσε την πρώτη του γυναίκα , έπαιξε τον τρελό , είπε ότι ήταν τρανσέξουαλ . Έχει δοκιμάσει τα πάντα, για να αποφύγει την έκδοση», δήλωσε η Μάρτιν.
Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης , το σπίτι του έχει ήδη ερευνηθεί, πριν γυρίσει στο Παρίσι. Η δίκη του θα γίνει στο Νέβερς, και προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 18 του Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ