ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» στην Ευρώπη με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» στην Ευρώπη με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα
(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να «σαρώνει» σφοδρά τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Ιταλία

Στην Ιταλία καταγράφεται σήμερα μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των νεκρών, αλλά και διεξαγωγή περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά είναι 28.337 και το τελευταίο εικοσιτετράωρο 562 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν 188.747 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων το 15,01% προέκυψε θετικό.

Χθες τα νέα κρούσματα ήταν 34.767 και 692 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 237.255 τεστ. Στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 3.801 άνθρωποι (43 περισσότεροι από χθες) και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 34.279 (234 περισσότεροι από χθες).

Στην φάση αυτή, στην Ιταλία οι θετικοί στον ιό είναι 805.947 ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 1.408.868 πολίτες. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση συνεχίζει να βρίσκεται η Λομβαρδία (5.094) ενώ ακολουθούν η Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη (3.217), το Βένετο (2.956) και η Εμίλια Ρομάνια (2.665), με πρωτεύουσα την Μπολόνια.

Βρετανία

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 18.662 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 398 θανάτους ανθρώπων που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των θανάτων περιλαμβάνει 141, οι οποίοι παραλείφθηκαν από τον συνολικό αριθμό χθες, Σάββατο λόγω λάθους στην επεξεργασία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία του Σαββάτου ανέφεραν 19.875 νέα κρούσματα και 341 θανάτους.

Γαλλία

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 13.157 σήμερα για να ανέλθει συνολικά σε 2,14 εκατομμύρια, και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 215, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Χθες, Σάββατο η Γαλλία είχε 17.881 νέες μολύνσεις.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 48.732 από την αρχή της επιδημίας στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Υγείας.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15.741 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 918.269, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Από το Σάββατο έως την Κυριακή το πρωί, 138 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φτάνει τους 14.022 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά το Ινστιτούτο.

Αυστρία

Με τις 5.226 νέες μολύνσεις κορωνοϊού εντός 24 ωρών που αναφέρθηκαν σήμερα για την Αυστρία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, ο αριθμός αυτός συνεχίζει να είναι "δραματικά υψηλός", και μάλιστα για ημέρα Κυριακή, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ.

Το ευχάριστο είναι, κατά την γνώμη του, ότι μετά από εβδομάδες έντονης ανόδου του, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο μειώθηκε ελαφρά για πρώτη φορά σε 4.458, μεταξύ αυτών και οι βαριά ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας, και των οποίων ο αριθμός μειώθηκε κατά 14 σε 683, ενώ συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, ο αριθμός των νέων θανάτων, που ήταν 60 μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

«Το μερικό lockdown, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι εβδομάδες, έχει σαφώς φέρει μία σταθεροποίηση (σε δραματικά υψηλό επίπεδο), αλλά όχι σημαντική μείωση των νέων λοιμώξεων», προσθέτει, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι το «σκληρό lockdown» που ισχύει από την περασμένη Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, δεν μπορεί ακόμη να έχει επιδράσει την έκτη ημέρα.

«Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν σαφείς μειώσεις των νέων λοιμώξεων, και τώρα πρέπει να αποφεύγονται από όλους μας όλες οι επαφές που πραγματικά δεν είναι απαραίτητες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, ένα από τα μέτρα μετά το «σκληρό lockdown», που ισχύει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, θα είναι μαζικά τεστ του πληθυσμού, και τέτοια τεστ διενεργούνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νότιο Τιρόλο, όπου έχει σταλεί εκπρόσωπος του αυστριακού επιτελείου αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

«Φαίνεται ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία από το Νότιο Τιρόλο - πάνω απ'όλα ότι η συνεχής ψηφιοποίηση, η συνεχής λειτουργικότητά της παρά την ακραία επιβάρυνση και η σωστή επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας», τονίζει ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ.

Στο μεταξύ, όπως έγινε απόψε γνωστό, σε συνολικά 322.313 ανθρώπους (από τους 350.000 που είχαν προσκληθεί προς τούτο) διενεργήθηκαν μαζικά τεστ Covid-19, και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εκεί υγειονομικές υπηρεσίες, το ποσοστό των θετικών ήταν 0,9%, πολύ χαμηλότερο από εκείνο που θα περίμενε κανείς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ