ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα

Telegraph: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα
AP Photo/Virginia Mayo

Το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου, γράφει η Telegraph.

Σημειώνεται πως η Pfizer και η BioNTech ζήτησαν από τον FDA την επείγουσα χρήση εξουσιοδότησης (EUA) του υποψηφίου εμβολίου, το οποίο θα επιτρέψει ενδεχομένως τη χρήση του στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Η υποβολή βασίζεται σε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά 95%, που καταδείχθηκε στην κλινική μελέτη φάσης 3 των εταιρειών σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 (πρώτος πρωταρχικός στόχος) και επίσης σε συμμετέχοντες με και χωρίς προηγούμενη μόλυνση SARS -CoV-2 (δεύτερος πρωταρχικός στόχος).

Ο διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer για την παρασκευή ενός ασφαλούς εμβολίου εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» να δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της αμερικανικής Moderna είναι τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο στις κλινικές δοκιμές τους, σε ευρεία κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, γύρω στο 95%.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη προπωληθεί σε όλον τον κόσμο. Όμως πολλές κυβερνήσεις διευκρινίζουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα διατεθούν για το υγειονομικό προσωπικό και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες για να εμβολιαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ