ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Oxford University Pool via AP

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι 70% αποτελεσματικό, όπως έδειξε μεγάλη έρευνα.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο απλούστερο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι, όπως αναφέρει το BBC, και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας -εάν φυσικά λάβει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, αρκετά για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είπε πως μια ενδιάμεση ανάλυση έδειξε αποτελεσματικότητα 70% του εμβολίου από τις δύο δόσεις -η μια ήταν 90% αποτελεσματική και η δεύτερη 62%.

Σε ανακοίνωσή του, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης, είπε:

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα σώσει αρκετές ζωές. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα δοσολογικά μας σχήματα μπορεί να είναι έως και 90% αποτελεσματικά και εάν χρησιμοποιηθεί αυτό, τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με την ήδη προγραμματισμένη παραγωγή. Η σημερινή ανακοίνωση έγινε εφικτή λόγω των πολλών εθελοντών της μελέτης μας αλλά και της σκληρής εργασίας και του ταλέντου των ερευνητών ανά τον κόσμο».

Με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό είπε:

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας»

Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Τι έδειξε η μελέτη

Πάνω από 20.000 εθελοντές συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη -οι μισοί στη Βρετανία και οι υπόλοιποι στη Βραζιλία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 30 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο ενέσεις νόσησαν τελικά από κορωνοϊό. Από τους εθελοντές που είχαν λάβει το placebo, 101 νόσησαν από κορωνοϊό.

Πότε θα κυκλοφορήσει;

Ήδη είναι έτοιμες 4 εκατ. δόσεις για τη Βρετανία, ενώ αναμένονται άλλες 96 εκατομμύρια.

Μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Αρχές, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πρώτα θα πρέπει να εξεταστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να διασφαλιστούν τα στάνταρ παραγωγής.

Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ