ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα - Κορωνοϊός: Κορεσμό στο ήδη αδύναμο σύστημα υγείας προκαλεί η έξαρση κρουσμάτων

Γάζα - Κορωνοϊός: Κορεσμό στο ήδη αδύναμο σύστημα υγείας προκαλεί η έξαρση κρουσμάτων
AP Photo/Jorge Saenz

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να οδηγήσει στον κορεσμό του ούτως ή άλλως αδύναμου συστήματος υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα πιθανόν ήδη την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησαν χθες Κυριακή σύμβουλοι της κυβέρνησης για θέματα δημόσιας υγείας.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ο φτωχός πληθυσμός των δύο εκατομμυρίων θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτος σε μολυσματικές ασθένειες, έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο 65 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 14.000 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί μετά τον Αύγουστο.

Όμως οι 79 από τις 100 λειτουργικές συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής για ασθενείς με την COVID-19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χρήση, επισήμανε ο Αμπντελραούφ Ελμανάμα, μέλος του κλιμακίου που έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Μέσα σε δέκα ημέρες, το σύστημα υγείας θα αδυνατεί να απορροφήσει τέτοιες αυξήσεις των κρουσμάτων και μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στις μονάδες εντατικής θεραπείας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο δείκτης θνητότητας (0,05%) υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά.

Μέχρι σήμερα, η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τον θύλακα, επέβαλλε lockdown μία φορά.

Ο μακρόχρονος ισραηλινός αποκλεισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, έχει καταφέρει βαρύ χτύπημα στην τοπική οικονομία και στο σύστημα υγείας στον θύλακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ