ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά αποκάλυψε ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά αποκάλυψε ο Μπάιντεν
(AP Photo/Andrew Harnik, File)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε τις επιλογές του για μερικά ακόμα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και άλλες σημαντικές θέσεις για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο κουβανικής καταγωγής Αλεχάντρο Μαγιόρκας, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ως υπουργός Εσωτερικών. Ο Μαγιόρκας θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του υπουργείου, το οποίο εφάρμοσε ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Τραμπ, όπως τους διαχωρισμούς οικογενειών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν επέλεξε την Αβρίλ Χάινς, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της CIA και αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί αυτής της θέσης, εφόσον επικυρωθεί και από τη Γερουσία.

Επιπλέον, η Λίντα Τόμας-Γκρινφιλντ θα είναι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και ο Τζέικ Σάλιβαν θα μπει στον Λευκό Οίκο, ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα τοποθετηθεί υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης.

Οι επιλογές αυτές αντανακλούν την επιθυμία του Μπάιντεν να οικοδομήσει ένα πολυμορφικό υπουργικό με ειδικούς σε θέματα δημόσιας πολιτικής και μεγάλη εμπειρία στη διακυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα γίνει το πρόσωπο του προέδρου σε ό,τι αφορά την πολιτική του για το κλίμα. Υπήρξε εξάλλου πρωτεργάτης της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ.

Σε δήλωσή του ο Μπάιντεν περιέγραψε τις επιλογές ως «την ουσία» μιας ομάδας επιφορτισμένης με την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή.

«Αυτά τα άτομα είναι εξίσου έμπειρα και δοκιμασμένα από την κρίση, καθώς επίσης είναι καινοτόμα και ευφάνταστα», δήλωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Τα επιτεύγματά τους στη διπλωματία είναι απαράμιλλα, αλλά αντανακλούν επίσης την ιδέα ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές προκλήσεις αυτής της νέας στιγμής με παλιές σκέψεις και αμετάβλητες συνήθειες – ή χωρίς διαφορετικό υπόβαθρο και προοπτική. Γι’αυτό τους επέλεξα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ