ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιη απομάκρυνση προσφύγων από το κέντρο του Παρισιού

Βίαιη απομάκρυνση προσφύγων από το κέντρο του Παρισιού
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Ντροπιαστικές εικόνες από το Παρίσι είδαν το φως το δημοσιότητας, με αστυνομικούς να προσπαθούν να απομακρύνουν σκηνές μεταναστών από την καρδιά της πόλης, χτυπώντας με γκλοπ και κάνοντας χρήση χημικών.

Το βράδυ της Δευτέρας και με τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων στήθηκαν στην πλατεία Ρεπυμπλίκ, 400 σκηνές, για να μείνουν άστεγοι μετανάστες, που είχαν βρεθει στο δρόμο μετά από την εκκένωση του καταυλισμού κοντά στο Στάδιο της Γαλλίας, στο προάστιο Saint Denis.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι μετανάστες ήταν συνολικά 4.000, αλλά λύσεις βρέθηκαν μόνο για τους 3.000, οι υπόλοιποι μετατράπηκαν σε αθέατους και αθόρυβους περιπλανώμενους. Για να τους δώσουν φωνή οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Utopia 56, Γιατροί του Κόσμου κ.α. με μία δράση «γροθιά», τους έφεραν στην καρδιά του Παρισιού.

Ο Ντιντιέ Λαλεμάν όμως, νομάρχης των Παρισίων, έχει για σύνθημα του τη «μηδενική ανοχή» σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους δράσεις στην πρωτεύουσα. Έτσι, οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή για εκκένωση της πλατείας. Χρησιμοποιήσαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με μετανάστες και ακτιβιστές.

Τις εικόνες αυτές ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν χαρακτήρισε μέσω τουίτερ «σοκαριστικές» και ζήτησε «λεπτομερή έκθεση από τον Νομάρχη».

Υπήρξαμε μάρτυρες «μιας καταδίωξης της δυστυχίας με τα γκλόμπ» αντέδρασε από πλευράς του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, ενώ ο οικολόγος Γιαννίκ Ζαντό μίλησε για «ανεξέλεγκτη επίθεση κατά των ελευθεριών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ