ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέρι: Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν για την κλιματική κρίση

Τζον Κέρι: Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν για την κλιματική κρίση
AP Photo / Gerald Herbert

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχρισε τον Τζον Κέρι ως το νέο ειδικό απεσταλμένο της αμερικανικής Προεδρίας για το κλίμα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη.

Ο Κέρι είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Ομπάμα και πλέον αποκτά ρόλο – «κλειδί» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς θα συμμετέχει και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Μπάιντεν, «η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα περιλαμβάνει και έναν αξιωματούχο, ο οποίος θα είναι επικεντρωμένος στην κλιματική αλλαγή, αντανακλώντας τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου να θέσει το φαινόμενο αυτό ως ένα επείγον ζήτημα εθνικής ασφαλείας».

Σύμφωνα με το CNNi, η επιλογή του Κέρι για τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης συνιστά μια αλλαγή πολιτικής και κυρίως προσέγγισης του Λευκού Οίκου απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς επί θητείας Τραμπ υπήρξε επανειλημμένα άρνηση του Προέδρου να αποδεχθεί την επιστημονική πραγματικότητα επί του φαινομένου. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ στο να αναδιπλωθούν σημαντικά απέναντι σε κρίσιμες πολιτικές που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μήνυμά του μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter, ο Κέρι ανέφερε σχετικά:

«Θα είναι τιμή μου να συνεργαστώ με τους συμμάχους και εταίρους μας, πλάι σε ανερχόμενους νέους ηγέτες στο κίνημα έναντι της κλιματικής αλλαγής, ώστε να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση με τη σοβαρότητα και το αίσθημα του επείγοντος που της αξίζει».

Σημειώνεται, πάντως, ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απέκτησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεσπόζουσα θέση στην πολιτική ατζέντα των Δημοκρατικών. Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, είχε αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα μείζονα προβλήματα εθνικής ασφαλείας, γεγονός για το οποίο είχε επικριθεί για έλλειψη σοβαρότητας σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η στάση των Δημοκρατικών έχει πλέον αλλάξει, γεγονός που αποδεικνύεται από την επιλογή του Κέρι ως ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής προεδρίας για το κλίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ