ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: O Ντεμιρτάς έχει αίμα στα χέρια του και υπερασπίζεται την τρομοκρατία

Ερντογάν: O Ντεμιρτάς έχει αίμα στα χέρια του και υπερασπίζεται την τρομοκρατία
Turkish Presidency via AP, Pool

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς υπερασπίζεται την «τρομοκρατία» και έχει «το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του», μία εβδομάδα αφότου πρώην κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση για την αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή πάνω από τέσσερα χρόνια για κατηγορίες που σχετίζονται με βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της αδράνειας του τουρκικού στρατού στη διάρκεια επίθεσης μαχητών εναντίον της πόλης Κομπάνι των Κούρδων της Συρίας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα έκκληση για την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς. Όμως μπροστά στις επικρίσεις που αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες, ο Αρίντς παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στο προεδρικό συμβούλιο την Τρίτη.

Σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του, του AKP, στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης σήμερα πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθίσεις του δικαστικού συστήματος μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του.

«Επιταχύνουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ συμπλήρωσε πως «θα φέρουμε πακέτα άλλων μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο ... και θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της κοινοβουλευτικής συμμαχίας του AKP με το εθνικιστικό MHP, μια μέρα αφού ο ηγέτης του MHP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με διενέξεις με το AKP αναφορικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ