ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιοι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τον κίνδυνο διασπάθισης δισ. λόγω διαφθοράς

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιοι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τον κίνδυνο διασπάθισης δισ. λόγω διαφθοράς
AP Photo/Frank Augstein

Έρευνα σε ευρωπαϊκές χώρες που παγίως δεν είναι θετικές έναντι της αύξησης των δαπανών σε επίπεδο ΕΕ, κατέδειξε ότι τους πολίτες ανησυχεί κυρίως η διασπάθιση χρημάτων λόγω διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες των λεγόμενων «πέντε φειδωλών» (Ολλανδίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και Δανίας) βλέπουν λιγότερο προβληματικές τις υψηλές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από τον κίνδυνο διασπάθισης των δισεκατομμυρίων της ΕΕ λόγω διαφθοράς.

Παράλληλα, οι πολίτες αυτών των χωρών φοβούνται ότι μειώνεται η επιρροή των κυβερνήσεών τους στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR), η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt» και των συνεργαζομένων εφημερίδων της "Leading European Newspaper Alliance" (LENA).

Η έρευνα διεξήχθη στις «πέντε φειδωλές» χώρες συν την Γερμανία, την Γαλλία και την Πολωνία.

Αναλυτικά:

Το 38% των ερωτηθέντων της ομάδας των «φειδωλών πέντε» περιγράφει τη διαφθορά στην ΕΕ ως μεγάλο πρόβλημα. Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αυστρία (48%), στην Σουηδία (38%), την Ολλανδία (38%), αλλά και στην Γερμανία (37%). Ρωτήθηκαν επίσης και οι πολίτες της Πολωνίας, ωστόσο, μόνο το 30% θεωρεί τη διαφθορά ως σημαντικό πρόβλημα.

Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες των «πέντε φειδωλών» δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η ΕΕ δαπανά πάρα πολλά χρήματα. Οι Φινλανδοί είναι εκείνοι οι οποίοι επικρίνουν ιδιαίτερα ως υπερβολικά μεγάλο τον προϋπολογισμό της ΕΕ (το 25%).

Στο ερώτημα πως αντέδρασαν συναισθηματικά οι πολίτες για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού από τις πληγείσες χώρες, ιδιαίτερα αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις στην Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία. Σε αυτές τις χώρες, οι πολίτες απάντησαν ότι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ τους προκάλεσε «κυρίως θυμό, απογοήτευση ή ανησυχία» σε ποσοστό 42% έως 50% , ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο ένιωσε «αισιοδοξία, ανακούφιση ή ενθουσιασμό».

Έστω και αν η έρευνα εξακολουθεί να δείχνει μεγάλη συγκατάθεση των πολιτών για τους βασικούς τομείς της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων της ελεύθερης κυκλοφορίας, της ασφάλειας και της εσωτερικής αγοράς) στις οκτώ χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, οι αναλυτές του «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR) παρατηρούν με ανησυχία μια νέα εξέλιξη: Συνολικά, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων βλέπουν την επιρροή της χώρας τους να μειώνεται εντός της ΕΕ, ιδίως οι Φινλανδοί (48%), οι Σουηδοί (43%) και οι Ολλανδοί (43%). Επίσης σχεδόν το 35% και των Γερμανών συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία.

«Αντί όμως να πέσουν στη βρετανική παγίδα και να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για τα πάντα, οι πολιτικοί ηγέτες των «πέντε φειδωλών» θα πρέπει να αισθάνονται ενθαρρυμένοι από την επιθυμία των λαών τους να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στους βασικούς τομείς της ΕΕ», σχολίασε σύμφωνα με την αναλύτρια της ECFR Σούζι Ντένισον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ