ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισόβια στους πιλότους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Ισόβια στους πιλότους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος
AP Photo

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν 25 πιλότοι μαχητικών F-16 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Οι αρχές της Τουρκίας απέτρεψαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή τον πρώην σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτοεξόριστο πλέον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν και το κίνημά του. Ο Γκιουλέν που κατοικεί στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο πρώην διοικητής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, κι άλλοι στρατιωτικοί στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Αγκυρα κατεύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος και βομβάρδισαν κυβερνητικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού κοινοβουλίου, προσπαθώντας να σκοτώσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά δικάστηκαν 475 άτομα, εκ των οποίων τα 365 είναι προφυλακισμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες διαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, για το οποίο 134.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν και τουλάχιστον 50.000 συνελήφθησαν.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιουλίου του 2016 συνέβη η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία που απετράπη τελικά την επόμενη ημέρα.

Πάνω από 240 σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2.000 τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ