ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αποτάσσει στρατιωτικούς μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τον φόνο αμάχων στο Αφγανιστάν

Αυστραλία: Αποτάσσει στρατιωτικούς μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τον φόνο αμάχων στο Αφγανιστάν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Wally Santana

Οι αρχές της Αυστραλίας ενημέρωσαν τουλάχιστον 10 στρατιωτικούς ότι πρόκειται να αποταχθούν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι στελέχη των ειδικών δυνάμεων του αυστραλιανού στρατού σκότωσαν παράνομα αμάχους στο Αφγανιστάν, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι 19 Αυστραλοί στρατιώτες σκότωσαν 39 άοπλους Αφγανούς κρατούμενους ή αμάχους.

Στην έρευνα δεν κατονομαζόταν κανένας από τους 19 στρατιωτικούς, εναντίον των οποίων ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες.

Το ABC δεν κατονόμασε κανέναν από τους 10 στρατιωτικούς που πρόκειται να αποταχθούν, αλλά διευκρίνισε ότι όλοι τους ήταν μάρτυρες ή συνεργοί στους φόνους και άρα δεν πρόκειται για τους 19 στρατιωτικούς που αναφέρονται στην έρευνα.

Ο ανώτατος αξιωματικός που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας παραδέχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι στελέχη των ειδικών δυνάμεων της χώρας «σκότωσαν παράνομα» τουλάχιστον 39 αμάχους και πρόσωπα που δεν συμμετείχαν σε εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν.

«Από τον αφγανικό λαό, εξ ονόματος των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, ζητώ ειλικρινά και ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για «όλες τις αξιόμεμπτες ενέργειες από πλευράς αυστραλιανών στρατιωτικών», υπογράμμισε ο στρατηγός Άνγκους Κάμπελ.

Τα 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων που κατηγορούνται για τις πράξεις αυτές σε 23 συμβάντα «σπίλωσαν» ηθικά το σύνταγμά τους, τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα τους, πρόσθεσε, τονίζοντας πως θα προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου.

Πρόκειται κυρίως για στελέχη της λεγόμενης Special Air Service (SAS). Ορισμένα από αυτά υπηρετούν ακόμη στον στρατό, είπε ο ανώτατος αξιωματικός.

Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 26.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών και των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ