ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Η Τουρκία διέκοψε τον έλεγχο του πλοίου από την επιχείρηση «Ειρήνη»

Κομισιόν: Η Τουρκία διέκοψε τον έλεγχο του πλοίου από την επιχείρηση «Ειρήνη»
AP Photo / Lefteris Pitarakis

Η επιχείρηση «Ειρήνη» δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο τουρκικό πλοίο την περασμένη Κυριακή καθώς υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για το θέμα στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Μέχρι τη στιγμή της διακοπής της επιθεώρησης, δεν βρέθηκε τίποτα που να ήταν παράνομο. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση γιατί υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι την περασμένη Τρίτη «υπήρξε δήλωση η οποία εξηγούσε την κατάσταση, τη θέση μας σχετικά με την επιχείρηση “Ειρήνη”, σχετικά με την επιθεώρηση και το περιστατικό της περασμένης Κυριακής» και προσέθεσε ότι «εάν η "Ειρήνη" κάνει κάτι στο πλαίσιο της επιχείρησής της στέλνεται αναφορά σε μία επιτροπή ειδικών στον ΟΗΕ. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται».

Ύποπτο εδώ και καιρό για μεταφορά όπλων στην Λιβύη το τουρκικό «Rosaline A»

Το τουρκικών συμφερόντων πλοίο «Rosaline A» που επιχείρησαν να ελέγξουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» και εμποδίστηκαν από την Άγκυρα, θεωρείται ύποπτο «εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στην Λιβύη, σύμφωνα με μυστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με το dpa, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων. Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ.

Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο» ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και διακόπηκε έπειτα από διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, ως κράτους σημαίας του πλοίου.

Η Τουρκία αξιολόγησε τον έλεγχο ως παράνομο και κατηγόρησε την Γερμανία για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας. Από την πλευρά τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της επιχείρησης επισημάνθηκε ότι οι γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα την Παρασκευή για το περιστατικό καθώς η Άγκυρα εμμένει στους ισχυρισμούς ότι το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας ενήργησε παράνομα στις 22 Νοεμβρίου, καταγγελίες που απορρίπτει το Βερολίνο.

Σε μια σύντομη δήλωση, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας ανέφερε ότι η έρευνα στο «Rosaline A» διεξήχθη χωρίς την «άδεια της Τουρκίας και κατά διεθνών κανονισμών».

Όπως σημειώνει το Associated Press, η εν λόγω εισαγγελική έρευνα από πλευράς Τουρκίας δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συλλήψεις ή έκδοση μελών του πληρώματος που εμπλέκονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ