ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισορροπίες «λεπτού πάγου» στην οικονομία – Υπό πίεση η τουρκική λίρα

Τουρκία: Ισορροπίες «λεπτού πάγου» στην οικονομία – Υπό πίεση η τουρκική λίρα
Pixabay

Σε εξαιρετικά δύσκολα μονοπάτια αναμένεται να βρεθεί κατά τους αμέσως επόμενους μήνες το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η ήδη τρωθείσα οικονομία της χώρας, αλλά και να στηριχθεί το τουρκικό νόμισμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας όσο και ο νέος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας επιχειρούν μία στροφή 180 μοιρών, με την υλοποίηση μέτρων φιλικών προς την αγορά, με σκοπό να αρχίσει σταδιακά η ανάκληση που είχε θέσει η κυβέρνηση Ερντογάν στην αγορά.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, γίνεται με σκοπό να αποτραπεί η κερδοσκοπία σε βάρος της τουρκικής λίρας.

Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει να αναπληρωθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που έχουν εξανεμιστεί, ενώ η άρση αυτών των περιορισμών ενδέχεται να αυξήσει τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα έστω και μόνο σε πρώτη φάση, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.

«Η ανάκληση των περιορισμών στα swap νομισμάτων μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στο νόμισμα αλλά και περαιτέρω μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, και αυτό μπορεί να επηρεάσει το κλίμα στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Χακάν Κάρα, ο πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας από το 2003 μέχρι πέρυσι.

Πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας αναφέρουν πως στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν και πάλι τις δημοπρασίες για την αγορά δολαρίων με τουρκικές λίρες για πρώτη φορά από το 2011. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται νέες πτωτικές πιέσεις στην ήδη εύθραυστη τουρκική λίρα. Ως εκ τούτου, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο να αποφασίσουν οι Αρχές να προχωρήσουν σε πωλήσεις ομολόγων ώστε να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους με συνάλλαγμα και, βέβαια, να συνεχίσουν τις δημοπρασίες έως ότου επέλθει ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος.

Ηδη την Τρίτη ανακοινώθηκε έκδοση του πρώτου ευρωομολόγου. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την έκδοση δεκαετούς ευρωομολόγου στις επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley. Οικονομικοί αναλυτές με έδρα στο Λονδίνο εξέφρασαν την εκτίμηση ότι έπονται περισσότερες εκδόσεις χρέους, καθώς η Τράπεζα της Τουρκίας θα προσπαθεί να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Ερωτώμενος σχετικά, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας τόνισε πως θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των εργαλείων νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ασφάλεια πως η κεντρική τράπεζα θα είναι υπόλογη για τις κινήσεις της και θα υπάρχει διαφάνεια.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της θητείας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών και του Μουράτ Ουισάλ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας κατεγράφησαν μαζικές πωλήσεις συναλλάγματος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηριχθεί η τουρκική λίρα χωρίς να καταφύγει η κεντρική τράπεζα στην ορθόδοξη πολιτική, δηλαδή σε μια αύξηση των επιτοκίων. Πηγές της αγοράς δήλωσαν στο Bloomberg πως από τη στιγμή που ανέλαβε το νέο οικονομικό επιτελείο έχουν διακοπεί οι πωλήσεις ξένων νομισμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ