ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Σκληρό πόκερ» ΕΕ - Βρετανίας για μια συμφωνία

Brexit: «Σκληρό πόκερ» ΕΕ - Βρετανίας για μια συμφωνία
Pete Linforth / Pixabay

Μπορεί η μεταβατική περίοδος για τo Brexit να απέχει πέντε εβδομάδες από την λήξη της, ωστόσο τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία εξακολουθούν να υπάρχουν και στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρώπης των 27 για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή στο Λονδίνο προκειμένου να διαπραγματευτεί προσωπικά με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το BBC, o Τζόνσον υποστηρίζει ότι «η πιθανότητα μιας συμφωνίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους και τους συνεργάτες μας στην ΕΕ» και προκρίνει ως λύση μια εμπορική συμφωνία, «η οποία», όπως λέει, «θα ωφελήσει τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές».

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Βρετανία ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ «θα μπορούσε να ευημερήσει».

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου παραμένει το ζήτημα της αλιείας, ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της προεκλογικής καμπάνιας του Τζόνσον, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το ψάρεμα κι άλλες τόσες κινδυνεύουν σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ήταν προσβλητική η προσφορά του κυρίου Μπαρνιέ δηλαδή το ποσοστό που πρόσφερε της τάξης 15-18%», δηλωσε στην εφημερίδα Sun ο Τζον Μπολς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ψαράδων του Νορθ Ντέβον.

Επίσης μείζον ζήτημα συνιστά και η διατήρηση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την αποφυγή σκληρών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία. Το ζήτημα αυτό έχει ήδη τεθεί και από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα, πάντα, με το BBC, εφόσον μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τη φέρει στο κοινοβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότατα καταθέτοντας το μελλοντικό νομοσχέδιο σχέσεων, για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο έχει εργαστεί για αρκετούς μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ