ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Απορρίφθηκε νομοθετική πρωτοβουλία για πιο «υπεύθυνες πολυεθνικές»

Ελβετία: Απορρίφθηκε νομοθετική πρωτοβουλία για πιο «υπεύθυνες πολυεθνικές»
(φωτ. αρχείου) AP Photo/Anja Niedringhaus,

Η Ελβετία απέρριψε νομοθετική πρωτοβουλία που επεδίωκε να επιβάλει αυστηρότερες νομικές υποχρεώσεις στις ελβετικές επιχειρήσεις ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων gfs.bern, η πρωτοβουλία με την επωνυμία «υπεύθυνες πολυεθνικές» απορρίφθηκε από τουλάχιστον 14 από τα 26 ελβετικά καντόνια, ενώ εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία (50,7% των ψήφων). Όμως για να υιοθετηθεί ένα κείμενο, πρέπει να εγκριθεί τόσο από την πλειοψηφία των εκλογέων όσο και των καντονιών.

Το κείμενο επεδίωκε να υποχρεώσει τις ελβετικές επιχειρήσεις να διασφαλίζουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων στις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, καθώς και στις δραστηριότητες των προμηθευτών του ή των εμπορικών τους εταίρων. Θα επέτρεπε επίσης την λογοδοσία των επιχειρήσεων για πράξεις ή παραλείψεις ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων.

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη... αλλά είναι μία πρωτοβουλία που είχε τεράστια υποστήριξη... και βλέπουμε ότι σε ολόκληρη την χώρα έγινε ένας ευρύς διάλογος, ένας διάλογος υγιής που θέτει το ζήτημα των αρχών που θέλουμε να διασφαλίσουμε σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση η Lisa Mazzone, εκπρόσωπος του ελβετών Πρασίνων, κόμματος που καλούσε σε έγκριση της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε από 130 μην κυβερνητικές οργανώσεις.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της, αλλά τόνισε ότι η κύρια ιδέα της πρωτοβουλίας εγκρίθηκε από την λαϊκή ψήφο, η ιδέα δηλαδή σύμφωνα με την οποία «όσοι ρυπαίνουν ή παραβιάζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποστούν τις συνέπειες».

To ομοσπονδιακό Συμβούλιο της κυβέρνησης, καθώς και οι οργανώσεις υπεράσπισης των επιχειρήσεων καλούσαν σε απόρριψη του κειμένου, με το επιχείρημα ότι θα ζημίωνε τα ελβετικά οικονομικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορία ανέδειξε ρήγμα, με τα γερμανόφωνα καντόνια να απορρίπτουν κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία και με τα γαλλόφωνα να την υπερψηφίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ