ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι κανόνες στις πτήσεις; Υποχρεωτικός εμβολιασμός, «διαβατήρια» εμβολιασμού και πάσο υγείας

Νέοι κανόνες στις πτήσεις; Υποχρεωτικός εμβολιασμός, «διαβατήρια» εμβολιασμού και πάσο υγείας
AP Photo/Rick Bowmer

Ο κορωνοϊός και η ραγδαία εξάπλωσή του φαίνεται πως φέρνουν νέους κανόνες στις διεθνείς πτήσεις.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas ανακοίνωσε ότι θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με διεθνή πτήση, ενώ ο τομέας των αερομεταφορών γενικότερα, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το «διαβατήριο» εμβολιασμού και πάσο υγείας.

Qantas: Θα ζητάμε να εμβολιάζονται προτού ανέβουν στο αεροπλάνο

Η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλους τους επιβάτες των διεθνών της πτήσεων, ανακοίνωσε ο διευθυντής της, σημειώνοντας ότι η αξίωση αυτή θα γίνει μάλλον «συνήθης» στον τομέα.

Η υποχρέωση να έχει εμβολιαστεί κάποιος κατά της COVID-19 για να ταξιδέψει με την Qantas θα τεθεί σε ισχύ όταν θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για το κοινό, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλαν Τζόις.

«Εξετάζουμε την αλλαγή των όρων χρήσης για τους ταξιδιώτες των διεθνών πτήσεων, ώστε να τους λέμε ότι θα ζητάμε από τον κόσμο να εμβολιάζεται προτού μπορέσει να ανέβει στο αεροπλάνο», δήλωσε ο Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine.

Η Qantas μελετά επίσης την εφαρμογή του μέτρου αυτού και στις εσωτερικές πτήσεις, αποκάλυψε ο ίδιος.

«Ωστόσο για τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων που φτάνουν στην Αυστραλία και γι'αυτούς που φεύγουν από τη χώρα, πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα», συνέχισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas προέβλεψε εξάλλου ότι το μέτρο αυτό θα γενικευτεί στον κόσμο των αερομεταφορών, καθώς οι κυβερνήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες σκέφτονται αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, της σύστασης ηλεκτρονικών δελτίων εμβολιασμού.

Η Αυστραλία έχει κλείσει τα σύνορά της από το Μάρτιο για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί βρέθηκαν εξαιτίας αυτού εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει την επιστροφή περιορισμένου αριθμού πολιτών της κάθε εβδομάδα.

Η πολιτική αυτή της απομόνωσης δείχνει να έχει αποφέρει καρπούς, καθώς η χώρα έχει καταγράψει από τότε που ξέσπασε η πανδημία μόλις 907 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και λίγο περισσότερα από 27.800 κρούσματα νέου κορωνοϊού.

Η Qantas, η οποία επλήγη όπως και όλες οι αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο από την ραγδαία μείωση των αεροπορικών ταξιδίων λόγω της πανδημίας, έχει περικόψει 8.500 θέσεις εργασίας και καθηλώσει στο έδαφος περισσότερα από 200 αεροπλάνα.

«Διαβατήρια» εμβολιασμού και πάσο υγείας

Ο Τζόις, μιλώντας στο CNNi, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο οι επιβάτες να έχουν «διαβατήριο» εμβολιασμού, το οποίο θα επιβεβαιώνει τι είναι το εμβόλιο και αν είναι αποδεκτό στην εκάστοτε χώρα που θα ταξιδεύει ο καθένας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «διαβατήριο» αυτό είναι κάτι που σκέφτονται όλες οι αεροπορικές εταιρείες.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), από την πλευρά της, τόνισε τη Δευτέρα ότι ένα «ψηφιακό πάσο υγείας», το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το εμβόλιο, θα είναι το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σύνορα.

Μάλιστα, το πάσο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Οι εταιρείες σχεδιάζουν μία δοκιμή προς τα τέλη του χρόνου με σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως τους πρώτους μήνες του 2021.

Qantas boss says passengers will need to be vaccinated for international flights / Helen Regan and Angus Watson, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ