ΚΟΣΜΟΣ

Δημοπρατείται ο «Αγών μου» που είχε ο Χίτλερ στην κατοχή του

Δημοπρατείται ο «Αγών μου» που είχε ο Χίτλερ στην κατοχή του
Reuters

Σε δημοπρασία στο Μέριλαντ, θα διατεθεί το αντίγραφο του βιβλίου ‘’Μein Kampf’’, του Αδόλφου Χίτλερ, που βρέθηκε από Αμερικανούς αξιωματικούς τον Μάιο του 1945, στο διαμέρισμα του στο Μόναχο. Το επίμαχο βιβλίο δεν είχε απαγορευτεί ποτέ στις Πολιτείες και είναι διαθέσιμη και στα βιβλιοπωλεία.

Οι ιστορικές δημοπρασίες στο Μέριλαντ, θα ανοίξουν τις «πόρτες» τους στο ναζιστικό μανιφέστο του Χίτλερ του 1927, στις 17 και 18 Μαρτίου. «Η δεύτερη έκδοση του Mein Kampf, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκδοτικό οίκο N.S.D.A.P, και τον Βέρλαγκ Φραντζ Έιζερ, στο Μόναχο το 1927, με ένα κόκκινο δερμάτινο κάλυμμα και τέσσερις κόμβους στη δέση του. Είναι μια σπάνια δουλειά, μη διαθέσιμη στο κοινό, και ήταν σε αποκλειστική χρήση του ίδιου του Χίτλερ», αναφέρει ο κατάλογος της δημοπρασίας.

Το βιβλίο είχε αρχικά ανακαλυφθεί από 11 αμερικανούς αξιωματικούς, του τάγματος του πυροβολικού της 45ης Μεραρχίας Πεζικού στο Μόναχο μετά το θάνατό του, τον Απρίλιο του 1945. Από τότε, παρέμεινε στην κατοχή μίας από τις κόρες των αξιωματικών, μέχρι πέρυσι. Ένας από τους αξιωματικούς έγραψε στην πρώτη σελίδα του βιβλίου «Από τον Αδόλφο Χίτλερ, διαμέρισμα του Μοναχό, 2 Μάιου το 1945». Το βιβλίο, στο οποίο ο ηγέτης σκιαγράφησε το όραμά του, κοστολογείται στα 12.000-15.000 δολάρια.

Εκτός από το αντίγραφο του Mein Kampf, διάφορα ακόμη αντικείμενα πρόκειται να δημοπρατηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιρουνιών του Χίτλερ, καθώς και την προσωπικά του ποτήρια για κοκτέιλ και νερό. Επιστολές και σημειώσεις από τους αρχηγούς των SS Χάινριχ Χίμλερ και Reinhard Heydrich, καθώς και τα σχέδια του Ολοκαυτώματος, τίθενται επίσης σε πώληση.
Χώρες από όλο τον κόσμο, έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα του βιβλίου. Στη Γερμανία, με τη ναζιστική και μιλιταριστική κουλτούρα του παρελθόντος, η διατριβή του Χίτλερ απαγορεύονταν να δημοσιευθεί ή να πωληθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Η Βαυαρία, μάλιστα, αφαίρεσε τα πνευματικά δικαιώματα , ενός βιβλίου 70 ετών. Η νέα, «βαριά σχολιασμένη» έκδοση του Mein Kampf - που δημοσιεύθηκε από το Μόναχο με βάση το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας – «χτύπησε» τα γερμανικά βιβλιοπωλεία, αφού εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στην ιστοσελίδα του Amazon, αναφέρει το δημοσίευμα του RT.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Mein Kampf μπορεί να βρεθεί σε πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες, όπως και σε βιβλιοπωλεία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε τα πνευματικά δικαιώματα τον Σεπτέμβριο του 1942, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου. Μετά από καιρό, το 1979 ο αμερικανός Χούγχτον Μίφλιν, εκδότης του βιβλίου, αγόρασε τα δικαιώματα από την κυβέρνηση.
Τέλος, η Ρωσία απαγόρευσε δια νόμου την έκδοση του βιβλίου στη χώρα, το 2010, μετά από πολλές κατακραυγές του κοινού, για διάδοσης του εξτρεμισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ