ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Όλες οι κυρίες του προέδρου των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν: Όλες οι κυρίες του προέδρου των ΗΠΑ
AP Photo / Carolyn Kaster

Σε πρώτο πλάνο φαίνεται πως βάζει το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιλέγοντας για τις πλέον «νευραλγικές» θέσεις της κυβέρνησής του μόνον γυναίκες. 

Μετά το επικοινωνιακό του επιτελείο, ο Μπάιντεν επέλεξε την πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ενώ ανακοίνωσε και μέλη-«κλειδιά» της οικονομικής ομάδας του, η οποία θα αναλάβει να παράσχει «άμεση οικονομική στήριξη» στη χώρα που έχει πληγεί από την πανδημία Covid-19.

Η πρώην πρόεδρος της FED, Τζάνετ Γέλεν, αναλαμβάνει το «τιμόνι» του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ AP Photo / Andrew Harnik

«Καθώς ξεκινάμε να εργαζόμαστε για να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό, αυτή είναι η ομάδα που θα παράσχει άμεση οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής κρίσης και θα μας βοηθήσει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας σε ακόμη πιο ισχυρή από ποτέ», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε μία ανακοίνωση, όπου επιβεβαίωσε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν, η υποψηφιότητα της οποίας θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, αφότου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Fed.

Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε κυρίως επιλέξει λευκούς άνδρες για σημαντικές θέσεις, οι πρώτες επιλογές του Τζο Μπάιντεν προσδίδουν ποικιλομορφία, όπως συνέβη με το επικοινωνιακό επιτελείο του που απαρτίζεται μονάχα από γυναίκες και παρουσίασε χθες.

Νίρα Τάντεν: Η νέα διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού

Η Νίρα Τάντεν αναλαμβάνει τα «ηνία» του Γραφείου Προϋπολογισμού - AP Photo / J. Scott Applewhite

Είχε προηγηθεί, εξάλλου, ο διορισμός της Νίρα Τάντεν ως διευθύντριας του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού είναι επίσης μια πρώτη για μια γυναίκα ινδικής καταγωγής σε αυτή τη θέση.

Η καριέρα της Τάντεν «έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν τις εργατικές οικογένειες, να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τις ανεξέλεγκτες ανισότητες».

Σεσίλια Ράουζ και Χέδερ Μπουσέι: Σε θέσεις κλειδιά στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων

cecilia-roouse.jpg
Η Σεσίλια Ράουζ AP Photo / Mel Evans

Μεταξύ των άλλων επιλογών, εκείνη της Σεσίλια Ράουζ. Άλλη μια πρωτοφανής υποψηφιότητα, τονίζει ο Τζο Μπάιντεν: «Θα γίνει η πρώτη Αφρο-αμερικανίδα και μονάχα η τέταρτη γυναίκα που θα διευθύνει αυτό το Συμβούλιο στα 74 χρόνια ύπαρξής του».

Η Χέδερ Μπουσέι, που θεωρείται μια «διαπρεπής οικονομολόγος», το ερευνητικό έργο της οποίας επικεντρώνεται στις οικονομικές ανισότητες, θα είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου. Είναι συνιδρύτρια του Washington Center for Equitable Growth.

heather.jpg
Η Χέδερ Μπουσέι AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι νέα εκπρόσωπος Τύπου

psaki_tzen.jpg
Η Τζεν Ψάκι AP Photo/Charles Dharapak

Την ίδια ώρα, Την πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και ελληνικής καταγωγής Τζεν Ψάκι επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη θέση της εκπροσώπου τύπου.

Το όνομα της Ψάκι ήταν ένα από τα επτά ονόματα γυναικών που, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή θα στελεχώσουν το τμήμα επικοινωνίας του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει τη Wall Street Journal.

Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, όλα τα άτομα που θα είναι επιφορτισμένα με το απαιτητικό έργο να επικοινωνούν τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, θα είναι γυναίκες.

Η Ψάκι έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ κατείχε διάφορες σημαντικές θέσεις επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να εργάζομαι ξανά για τον Τζο Μπάιντεν, έναν άνδρα που εκπροσώπησα τα χρόνια της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν και παρακολούθησα να συμβάλει καίρια στην οικονομική ανάκαμψη και στην ανοικοδόμηση των σχέσεών μας με τους εταίρους μας, αλλά και να εμποτίζει με ενσυναίσθηση και ανθρωπιά κάθε σύσκεψη στην οποία ήμουν παρούσα» έγραψε σε ανάρτησή της η Τζεν Ψάκι μετά την ανακοίνωση για τη νέα της θέση.

Είναι παντρεμένη εδώ και 10 χρόνια με τον Γκρέγκορι Μέτσερ, οικονομικό υποδιευθυντή της Επιτροπής για την προεκλογική Εκστρατεία υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το Κογκρέσο, και έχουν μαζί δύο παιδιά.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε χθες Κυριακή γυναίκες που διετέλεσαν υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας και συμβούλοι για να ηγηθούν του επικοινωνιακού επιτελείου του Λευκού Οίκου, το οποίο θα αποτελείται μόνον από γυναίκες.

Η Ψάκι ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι αυτή η επικοινωνιακή ομάδα είναι «η πιο διαφορετική ομάδα στην ιστορία και αποτελείται επίσης από έξι μητέρες μικρών παιδιών».

Πέραν την Ψάκι, ως διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου διορίζεται η εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας Κέιτ Μπέντινγκφιλντ.

bedingfield.jpg
Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ Πηγή: Screen Grab / YouTube

Η υψηλόβαθμη σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν, η Σιμόν Σάντερς θα είναι η εκπρόσωπος Τύπου της εκλεγμένης αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

H Σιμόν Σάντερς / AP Photo Charles Sykes

Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος, η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ θα είναι η διευθύντρια επικοινωνίας της επόμενης πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, σύμφωνα με το POLITICO.

alexander.jpg
H Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ AP Photo / Andrew Harnik

«Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω σήμερα την πρώτη υψηλόβαθμη ομάδα επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία σε ζητήματα επικοινωνίας, φέρνοντας διαφορετικές αντιλήψεις στη δουλειά τους, αλλά και μία κοινή δέσμευση για την καλύτερη ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι Καρίν Ζαν-Πιέρ και Άσλι Ετιέν, οι οποίες είχαν θέσεις υψηλόβαθμων συμβούλων στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν θα αναλάβουν αντίστοιχα τις θέσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου και της διευθύντριας επικοινωνίας για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Καρίν Ζαν - Πιέρ AP Photo / Evan Agostini

Παράλληλα, η Πίλι Τόμπαρ, η πρώην διευθύντρια για τα ισπανόφωνα ΜΜΕ του ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Τσακ Σούμερ, θα αναλάβει τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Η Πίλι Τόμπαρ / Πηγή: Screen Grab / YouTube

ΔΗΜΟΦΙΛΗ