ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για τις δοκιμές πυραύλων του Ιράν

Διεθνής ανησυχία για τις δοκιμές πυραύλων του Ιράν
REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προχώρησε σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα επιδιώξουν μια "αρμόζουσα απάντηση" από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι οι αναφορές περί δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων δεν θα θεωρούνταν παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με το Ιράν όμως υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι θα ήταν ασύμβατες με ένα ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

"Εάν επιβεβαιωθεί, σκοπεύουμε να θέσουμε το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ. Θα ενθαρρύνουμε επίσης μια σοβαρή εξέταση του ζητήματος και θα πιέσουμε για μια ανάλογη απάντηση", είπε. "Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει το γιατί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο για να επιβραδύνουμε και να υποβαθμίσουμε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν", πρόσθεσε.

Από το Παρίσι, μια γαλλική διπλωματική πηγή επισήμανε επίσης ότι οι δοκιμές πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, θα συνιστούσαν παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. "Ελέγχουμε αυτήν την πληροφορία. Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν συνιστά πηγή ανησυχίας. Ο σχεδιασμός πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα θα συνιστούσε παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά από το Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα αυτόν", συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ