ΚΟΣΜΟΣ

Ο αστεροειδής ΤΧ68 πέρασε με ασφάλεια από τη Γη

Ο αστεροειδής ΤΧ68 πέρασε με ασφάλεια από τη Γη
NASA

Ο μετεωρίτης, 30 μέτρων πλάτους, πέρασε από την τροχιά της Γης , δίχως να την απειλήσει.

Η NASA, τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινώσει ότι η τροχιά του θα είχε 3 εκατομμύρια μίλια απόσταση από τη Γη, κατέληξαν ωστόσο πριν λίγες μέρες σε 15 χιλιάδες. Ο λόγος που δεν μπορούσε να υπολογιστεί η τροχιά του ήταν ότι είχε ακανόνιστη πορεία από τον Οκτώβριο του 2013, όταν και ανακαλύφθηκε από τη διαστημική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, μετεωρίτης είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρά μας και εξερράγη πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελουάμπινσκ, προκαλώντας χιλιάδες υλικές ζημιές και τραυματισμούς. Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα ο ΤΧ68 να μπει στην ατμόσφαιρα και να ακολουθήσει την καθοδική του, η καταστροφή που θα προκαλούσε θα είχε τη διπλάσια ορμή, από αυτόν του 2013, με μεγαλύτερες καταστροφές.

Οι επιστήμονες ωστόσο, παρακολουθούν με τα τηλεσκόπια την πορεία του φλεγόμενου σώματος και θέλουν να πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσουν θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις προβλέψεις για την προστασία του πλανήτη από ουράνια σώματα.

Ο αστεροειδής περιμένουμε να περάσει από τη Γη ακόμη τρείς φορές. Το 2017, το 2046 και το 2097. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο σώμα δεν μπορεί να εισέλθει στην ατμόσφαιρα μας για τουλάχιστον έναν αιώνα ακόμα. Εκτός αυτού, οι παρατηρητές του κέντρου, αναφέρουν ότι δεν απειλούμαστε από άλλα σώματα προς το παρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ