ΚΟΣΜΟΣ

H υπερθέρμανση του πλανήτη εξαφάνισε τους ιχθυόσαυρους

H υπερθέρμανση του πλανήτη εξαφάνισε τους ιχθυόσαυρους
REUTERS/Yuya Shino (φωτογραφία αρχείου)

Πριν από τους δεινόσαυρους εξαφανίσθηκαν οι ιχθυόσαυροι. Και η αιτία της εξαφάνισής τους ήταν η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο ιχθυόσαυρος ήταν ένα θαλάσσιο ερπετό που έμοιαζε με τα δελφίνια και εξαφανίσθηκαν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι.

Οι ιχθυόσαυροι αποτελούσαν μια ιδιαίτερα σημαντική οικογένεια θαλάσσιων ερπετών, με πολλά υποείδη και μεγάλη γενετική ποικιλία. Ορισμένοι επιστήμονες υπέθεταν ότι οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση επειδή κυριάρχησαν στη θέση τους άλλα θαλάσσια ερπετά ή ψάρια. Άλλοι πίστευαν ότι λιμοκτόνησαν επειδή η λεία τους άρχισε να σπανίζει.

Ωστόσο, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανακοίνωσε ότι έλυσε το "μυστήριο" συγκρίνοντας τα απολιθώματα των ιχθυοσαύρων με τα γεωλογικά στρώματα όπου βρέθηκαν, κάτι που τους επέτρεψε να διαπιστώσουν την κλιματική αλλαγή την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει το Aθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα πλάσματα αυτά εξαφανίστηκαν στις αρχές της Ανώτερης Κρητιδικής περιόχου, πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, επειδή δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μείωσαν τη διαθέσιμη τροφή.

Ταυτόχρονα, άλλαξαν τα μεταναστευτικά ρεύματα, οι τόποι αναπαραγωγής και τα αρπακτικά που ανταγωνίζονταν τους ιχθυόσαυρους. Οι αλλαγές αυτές, που έγιναν πιθανότατα όλες μαζί, οδήγησαν τελικά στην εξαφάνισή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ