ΚΟΣΜΟΣ

Μαραντόνα: Ποια είναι η αιτία θανάτου του

Μαραντόνα: Ποια είναι η αιτία θανάτου του
AP Photo/Marco Ugarte

Από διατατική μυοκαρδιοπάθεια έπασχε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, πάθηση η οποία φέρεται να επέβη μοιραία για τον θρύλο του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τους γιατρούς που έκαναν την νεκροψία.

Δημοσίευμα της ιταλικής Gazzetta dello Sport επικαλούμενη πηγές από Αργεντινή, αναφέρει πως η καρδιά του Αργεντινού θρύλου ζύγιζε το διπλάσιο από το φυσιολογικό (500 γραμμάρια), δείγμα της επιβαρυμένης υγείας του.

Την Τετάρτη αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που θα δείξουν αν πριν από τον θάνατό του, ο Μαραντόνα είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή κάποιας άλλης ουσίας που ενδεχομένως να συνέβαλλε στον θάνατό του.

Συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανόν ευθύνες

Παράλληλα, με εντολή του εισαγγελέα του Σαν Ισίντρο, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής έκανε έρευνα στο σπίτι και το γραφείο της Αγκουστίνα Κοσάκοφ. Πρόκειται για την ψυχίατρο που είχε αναλάβει, μαζί με τον ψυχολόγο Κάρλος Ντίαζ, τον Μαραντόνα έτσι ώστε να καταπολεμήσει τους εθισμούς του στο αλκοόλ και τις ουσίες.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, η έρευνα διατάχθηκε για να βρεθούν στοιχεία που θα γνωστοποιήσουν τις ιατρικές συστάσεις που είχαν δοθεί μετά το χειρουργείο που έκανε ο Μαραντόνα στον εγκέφαλο στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι Αρχές θέλουν να εξετάσουν αν τηρήθηκαν όλες οι ιατρικές συστάσεις και αν υπάρχουν τυχόν ευθύνες της 35χρονης ψυχιάτρου που εκτός των άλλων είναι επικεφαλής της κλινικής Ineco και εργάζεται παράλληλα σε ένα κυβερνητικό κέντρο παρακολούθησης εθισμένων στο Μπουένος Άιρες.

Στο «μάτι» των αρχών, άλλωστε και ο γιατρός που έκανε την τελευταία εγχείρηση στον Μαραντόνα. Ο Λεοπόλντο Λούκε ήταν αυτός που πρώτος ελέγχθηκε από την εισαγγελία ενώ κλήθηκε να δώσει και κατάθεση για τον θάνατο του 60χρονου «Θεού» του ποδοσφαίρου.

AP Photo/Natacha Pisarenko

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Λούκε δεν κατηγορείται επίσημα, ωστόσο ερευνάται και ο ίδιος.

«Τιμωρούσε τον εαυτό του με έναν τρόπο που δεν μπορούσα να επιτρέψω, ούτε ως γιατρός ούτε ως φίλος του. Δεν μπορούσες να κάνεις κάτι στον Ντιέγκο, αν δεν το ήθελε. Μισούσε τους γιατρούς και τους ψυχολόγους. Με εμένα ήταν διαφορετικά, γιατί εγώ ήμουν αυθεντικός. Ήταν φίλος μου», είχε δηλώσει ο ίδιος.

«Ξέρω τι έκανα και ξέρω πως ό,τι έκανα ήταν για τον Ντιέγκο μέχρι την τελευταία στιγμή. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έκανα το καλύτερο δυνατό για τον Ντιέγκο», συνέχισε.

«Είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση, γιατί πέθανε ο φίλος μου. Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου για τίποτα. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει».

Μιλώντας για τις κόρες του Ντιέγκο Μαραντόνα, Ντάλμα και Τζιαννίνα, των οποίων οι δηλώσεις ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα εις βάρος του, ο γιατρός ανέφερε: «Δεν τις γνωρίζω, αλλά η υπόλοιπη οικογένειά του, τα αδέρφια του και τα ανίψια του με λατρεύουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ