ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να ορίσει «τσάρο Ασίας» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να ορίσει «τσάρο Ασίας» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
(AP Photo/Andrew Harnik)

Ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ονομάσει κάποιον αξιωματούχο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιο για την Ασία, κίνηση που θα καταδείξει την έμφαση που δίνει σε αυτή την περιοχή και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η Κίνα, έγραψε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.

Η ομάδα του Μπάιντεν δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για το δημοσίευμα των FT.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει πολλάκις τονίσει πως η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού κρύβει μεγάλες ευκαιρίες ενώ παράλληλα αποτελεί (σ.σ. μια περιοχή) όπου τα ενδιαφέροντα και οι αξίες μας βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις» δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ένας αξιωματούχος της ομάδας του Μπάιντεν.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τοποθετήσει «τους κατάλληλους ανθρώπους και δομές» για να προωθηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα και οι αξίες -μαζί με τους συμμάχους της χώρας στην περιοχή.

Η θέση του «τσάρου της Ασίας» είναι μια μόνο από τις νέες ιδέες που επεξεργάζεται ο Τζέικ Σάλιβαν, ο άνθρωπος που πολύ σύντομα θα αναλάβει τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Μια τέτοια κίνηση θα επιβεβαιώσει πόσο επιδεινωθεί οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ -μόλις τέσσερα χρόνια αφότου ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε τη θητεία του ως αντιπρόεδρος της χώρας πριν από τέσσερα χρόνια.

Θα αναδείκνυε, επίσης, τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ουάσινγκτον -και οι σύμμαχοί της- στην περιοχή.

Ο Τζο Μπάιντεν θα κληθεί να διαχειριστεί σειρά ευαίσθητων θεμάτων στην περιοχή της Ασίας -από την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα μέχρι το δημοκρατικό κίνημα στο Χονγκ Κόνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ