ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ σε πρεσβευτές της ΕΕ: Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

Μπαρνιέ σε πρεσβευτές της ΕΕ: Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο
AP Photo

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit  Μισέλ Μπαρνιέ πληροφόρησε τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα τρία βασικά θέματα των συνομιλιών παραμένουν ανεπίλυτα.

Η είδηση προκάλεσε αμέσως την πτώση της στερλίνας κατά 0,6%.

Τα ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ζήτημα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αλιείας και της μελλοντικής επίλυσης των διαφορών.

Ευρωπαίοι πρεσβευτές προς Μπαρνιέ: «Η ουσία των διαπραγματεύσεων είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα»

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν στον ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα και την λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Η ενημέρωση του Μισέλ Μπαρνιέ επεδίωκε να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το Παρίσι, ότι η ευρωπαϊκή διαπραγματευτική ομάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα κατά τις συνομιλίες με το Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαπραγματευτές είναι σε θέση να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς τα τρία θέματα κλειδιά.

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Λονδίνο, πλησιάζουμε με ταχύτητα το κρίσιμο σημείο της επίτευξης συμφωνία ή της ρήξης, δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι χώρες της ΕΕ ζητούν από τον Μισέλ Μπαρνιέ να μην βιαστεί να καταλήξει σε συμφωνία

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από τον επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ να μην βιαστεί να καταλήξει σε μια μη ικανοποιητική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία απλά και μόνο επειδή παραμονεύει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι αρκετά κράτη μέλη προτιμούν να δουν τις διαπραγματεύσεις, που έχουν κολλήσει εδώ και μήνες, να συνεχίζονται και μετά το τέλος της μεταβατικής φάσης της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια σύντομη περίοδο χωρίς συμφωνία

«Υπάρχει μια ανησυχία ότι λόγω της πίεσης χρόνου υπάρχει ο πειρασμός να βιαστούμε», δήλωσε διπλωμάτης ύστερα από την ενημέρωση του Μπαρνιέ προς τους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών στις Βρυξέλλες. «Του είπαμε: μην το κάνετε αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ