ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Interpol: Tα εμβόλια πιθανόν να γίνουν στόχος των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος

Προειδοποίηση Interpol: Tα εμβόλια πιθανόν να γίνουν στόχος των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος
AP Photo/Laurent Cipriani

Η Interpol προειδοποιεί ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια.

Η Interpol εξέδωσε σήμερα παγκόσμιο συναγερμό προς τις 194 χώρες μέλη, προειδοποιώντας τις να προετοιμασθούν για επιθέσεις δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια, επιθέσεις τόσο φυσικές, όσο και online.

«Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για την διανομή των εμβολίων, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύσουν επίσης ανυποψίαστους πολίτες μέσω πλαστών ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και για την ζωή τους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιούργκεν Στοκ.

H προειδοποίηση της Interpol έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η Μεγάλη Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα της Δύσης η οποία ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19, αποτέλεσμα της συνεργασία των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Η διανομή του εμβολίου αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ