ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Η απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν ανοίγει το δρόμο σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία

Μπάιντεν: Η απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν ανοίγει το δρόμο σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία
(AP Photo/Andrew Harnik)

Στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν αναφέρθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στους New York Times, σημειώνοντας πως αν επιτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος να προσπαθήσουν να αποκτήσουν και οι ίδιες πυρηνικά όπλα.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν κατά τη διάρκεια της θητείας του και να προβεί σε επακόλουθες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η Τεχεράνη συμμορφωθεί και πάλι πλήρως με τη συμφωνία, προειδοποιώντας παράλληλα για το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι η συσσώρευση πυρηνικής ικανότητας», δήλωσε ο 78χρονος, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

«Σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και θα κάνουμε συμφωνίες για να σφίξουμε και να επιμηκύνουμε τους πυρηνικούς περιορισμούς του Ιράν, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα πυραύλων», είπε ο Μπάιντεν στους NY Times.

Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί πάντα την επιλογή να επιβάλλει κυρώσεις εφ’ όσον κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο.

Ο Τραμπ τον Μάιο του 2018 ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και ότι θα επέβαλαν το υψηλότερο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων στη χώρα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την συμφωνία του 2015 -η οποία περιορίζει τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που μπορεί να αναπτύξει το Ιράν τα επόμενα δέκα χρόνια και το επίπεδο εμπλουτισμένου ουρανίου που παράγει σε κάτω από 3,67% για τουλάχιστον 15 χρόνια- ελαττωματική και ισχυριζόταν ότι δεν θα εμπόδιζε το Ιράν από το να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα.

Το Ιράν απάντησε στην απόσυρση των ΗΠΑ υπερβαίνοντας δημόσια τα όρια που καθορίζονται από τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα συμμορφωνόταν και πάλι, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν το ίδιο.

Η Τουρκία τον Ιούνιο επανέλαβε την αντίθεσή της στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του γειτονικού Ιράν, λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ