ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβουλή: Θεμελιώδες δικαίωμα η αποσύνδεση για όσους εργάζονται από το σπίτι

Ευρωβουλή: Θεμελιώδες δικαίωμα η αποσύνδεση για όσους εργάζονται από το σπίτι
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστεί «δικαίωμα στην αποσύνδεση» Pixabay

Oι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων εργάζονται από το σπίτι και αυτό δημιουργεί την αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή.

Η νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης.

Όπως αναφέρουν, η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μέσω συλλογικών συμβάσεων, καθώς το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Καλούν επίσης την Επιτροπή της ΕΕ να υποβάλει πρόταση για οδηγία σχετικά με το δικαίωμα αποσύνδεσης, δεδομένου ότι το δικαίωμα αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε την Τρίτη με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο. Μετά την έγκρισή του από το Σώμα θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψη στις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ