ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμή Φάουτσι: Η Βρετανία δεν εξέτασε το εμβόλιο της Pfizer τόσο εξονυχιστικά όσο εμείς

Αιχμή Φάουτσι: Η Βρετανία δεν εξέτασε το εμβόλιο της Pfizer τόσο εξονυχιστικά όσο εμείς
AP Photo/Susan Walsh

Η βρετανική ρυθμιστική Αρχή για τα φάρμακα, η οποία ενέκρινε χθες το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech, δεν εξέτασε τόσο εξονυχιστικά τα δεδομένα από τις δοκιμές του όσο το κάνει η αντίστοιχη αμερικανική Αρχή, έκρινε σήμερα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φάουτσι.

«Ο τρόπος που το κάνει ο δικός μας FDA είναι ο σωστός τρόπος», είπε ο Φάουτσι σε συνέντευξή του στο Fox News.

«Πραγματικά ‘χτενίζουμε’ τα δεδομένα πολύ προσεκτικά για να εγγυηθούμε στον αμερικανικό λαό ότι είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

«Νομίζω ότι αν κάναμε οτιδήποτε λιγότερο, θα προσθέταμε στον ήδη υφιστάμενο δισταγμό που έχουν πολλοί άνθρωποι για να κάνουν το εμβόλιο καθώς ανησυχούν για την ασφάλειά του ή για το αν πήγαμε πολύ γρήγορα».

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε για χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, με τη χορήγησή του να αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για χρήση» ανακοίνωσε το Λονδίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σημείωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα νοσοκομεία, είπε, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα. «Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News, κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «φανταστικό» το γεγονός της έγκρισης του εμβολίου, τονίζοντας ότι θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τζόνσον επεσήμανε ότι «η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».

Το πρόγραμμα εμβολιασμού αναμένεται να αρχίσει από τους ηλικιωμένους και το προσωπικό σε μονάδες φροντίδας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ