ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - IBM: Χάκερ επιτέθηκαν στα δίκτυα της «ψυχρής αλυσίδας» μεταφοράς εμβολίων

Κορωνοϊός - IBM: Χάκερ επιτέθηκαν στα δίκτυα της «ψυχρής αλυσίδας» μεταφοράς εμβολίων
(AP Photo/Virginia Mayo)

Τα δίκτυα της διεθνούς λεγόμενης «ψυχρής αλυσίδας» μεταφοράς εμβολίων δέχτηκαν επίθεση από χάκερ, όπως καταγγέλλει η τεχνολογική εταιρεία IBM.

Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία εντόπισε μια «παγκόσμια εκστρατεία ηλεκτρονικού ψαρέματος», που στόχο είχε οργανισμούς και εταιρείες που σχετίζονται με την ψυχρή αλυσίδα μεταφοράς των εμβολίων, τη διαδικασία, δηλαδή που απαιτείται προκειμένου τα εμβόλια να διατηρούνται σε θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης κατά τη διάρκεια της διανομής τους.

Ακόμα η ταυτότητα των χάκερ δεν έχει εξακριβωθεί, όμως, η IBM σημειώνει ότι ο τρόπος δράσης τους παραπέμπει σε ομάδα που δρα για λογαριασμό κάποιας κυβέρνησης.

«Η στόχευση ακριβείας και η φύση των φορέων που τέθηκαν στο στόχαστρο υποδεικνύουν κρατική δραστηριότητα» ανακοίνωσε η IBM, χωρίς να κατονομάζει κυβερνήσεις.

Η επίθεση έγινε μετά από προειδοποιήσεις κυβερνήσεων χωρών ότι τέτοιες επιθέσεις ήταν πιθανό να συμβούν.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η εκστρατεία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, με την αποστολή email σε έξι χώρες, σε οργανισμούς που συνδέονταν με την GAVI, μια διεθνή συμμαχία για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στην GAVI συμμετέχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Η επίθεση εντοπίστηκε από μια ομάδα κυβερνοασφάλειας που έχει συστήσει η IBM για να παρακολουθεί κυβερνοαπειλές που σχετίζονται με την Covid 19.

Τα email υποτίθεται ότι προέρχονταν από στέλεχος κινεζικής εταιρείας που συνεργάζεται με την GAVI. Τα πλαστά μηνύματα ζητούσαν από τους παραλήπτες να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης για τα δίκτυά τους. Οι χάκερ πιθανότατα κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες για την κατανόηση της υποδομής που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για την διανομή των εμβολίων.

Στη λίστα των στόχων περιλαμβάνονται:

  • Η Γενική Διεύθυνση Φόρων και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ψυγείων σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
  • Μια εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Νότια Κορέα
  • Μια γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων της οποίας οι πελάτες έχουν σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια, τη βιοτεχνολογία και την παραγωγή εξοπλισμού επικοινωνίας.

Η IBM έχει ειδοποιήσει τους στόχους που δέχτηκαν τις επιθέσεις, καθώς και τις αρμόδιες Αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ