ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μάσκα τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του ζητά ο Μπάιντεν - Στήριξη σε Φάουτσι

ΗΠΑ: Μάσκα τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του ζητά ο Μπάιντεν - Στήριξη σε Φάουτσι
AP Photo/Andrew Harnik

Να συνεχίσει την αποστολή που του ανατέθηκε αφού αναλάβει εκείνος την εξουσία —την 20ή Ιανουαρίου 2021—, δηλαδή να παραμείνει σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ζήτησε από τον κορυφαίο αμερικανικό ειδικό για τις λοιμώδεις νόσους δρ. Άντονι Φάουτσι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, όπως ο ίδιος ο Δημοκρατικός αποκάλυψε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο, έχοντας δίπλα του την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού όταν ο Δρ. Φάουτσι ενημερώσει πως αυτό είναι ασφαλές και ότι θα το κάνει δημόσια.

Ο ανοσολόγος χαίρει γενικά σεβασμού στις ΗΠΑ, χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από 275.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 και κάπου 14 εκατομμύρια μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Παρότι ο Φάουτσι είναι μέλος του κλιμακίου που σχημάτισε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει την επιμονή του Φάουτσι για την επιβολή αυστηρών μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της Covid-19, από την οποία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 273.000 Αμερικανοί.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει το νομοσχέδιο των 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότειναν οι πιο μετριοπαθείς στη Γερουσία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μια αρχή».

«Οι άνθρωποι πραγματικά πονάνε», τόνισε. «Φοβούνται μέχρι θανάτου»

Από την πλευρά του ο Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν συγκεντρώσει 207,5 εκατομμύρια δολάρια μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ζητήσει από τους υποστηρικτικές του να στείλουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις νομικές του προσφυγές που έχουν στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής αυτές έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Ο Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του και δεν έχει δεσμευθεί ότι θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η παρουσία του απερχόμενου προέδρου θα είναι σημαντική «για να καταδείξει ότι μετά το χάος που δημιούργησε ότι υπάρχει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, με τις δύο αντίπαλες πλευρές να στέκονται μαζί, να δίνουν τα χέρια και να προχωρούν».

Στη συνέντευξή του στο CNN ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα ζητήσει από τους πολίτες να φορούν μάσκα στα ομοσπονδιακά κτήρια και τα μέσα μεταφοράς. Επίσης πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν σχετικά με την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έγιναν αφού τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ – ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα - δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν δημοσίως για να αποδείξουν την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ