ΚΟΣΜΟΣ

Η στιγμή της κατάρρευσης του τεράστιου ραδιοτηλεσκόπιου του Αρεσίμπο

Η στιγμή της κατάρρευσης του τεράστιου ραδιοτηλεσκόπιου του Αρεσίμπο
AP Photo/Danica Coto

Η στιγμή της κατάρρευσης του ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο κατεγράφη σε βίντεο. Ευτυχώς, από το ατύχημα δεν υπήρξαν τραυματισμοί

Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον Αύγουστο, κατέρρευσε την Τρίτη, μετά από 57 χρόνια προσφοράς στις αστρονομικές ανακαλύψεις.

Η πλατφόρμα του τηλεσκοπίου, βάρους 900 τόνων, που στηριζόταν σε καλώδια μήκους 137 μέτρων, έπεσε την Τρίτη, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NSF) των ΗΠΑ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο βοήθησε στην ανακάλυψη των πρώτων εξωπλανητών· προσέφερε τις πρώτες αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη των πάλσαρ· και τα δεδομένα που προσέφερε οδήγησαν σε τουλάχιστον ένα βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Τον τελευταίο καιρό όμως βρισκόταν σε κακά χάλια και στις αρχές Νοεμβρίου ακόμα ένα από τα καλώδια που στηρίζουν το γιγάντιο πιάτο του οργάνου έσπασε προκάλεσε νέες φθορές.

Το γερασμένο τηλεσκόπιο, κατασκευασμένο σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους στους λόφους του Πουέρτο Ρίκο, είχε διάμετρο 307 μέτρων. Ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, πριν τελικά χάσει τα σκήπτρα από το κινεζικό τηλεσκόπιο FAST, διαμέτρου 500 μέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ