ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Μυστική συνάντηση του Ιορδανού ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Μεσανατολικό: Μυστική συνάντηση του Ιορδανού ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό ομόλογό του
Alex Kolomoisky/Pool via AP

Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του προκειμένου να τον πιέσει να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ είχε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χθες, λίγες ημέρες αφού ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μετέβη στην Ιορδανία στη διάρκεια περιοδείας του στις αραβικές χώρες προκειμένου να κερδίσει τη στήριξή τους στον παλαιστινιακό σκοπό, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ιορδανός υπουργός Αϊμάν Σαφάντι, που συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι στη γέφυρα που συνδέει την Ιορδανία με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι ζωτικής σημασίας για να τερματιστεί η σύγκρουση των Παλαιστινίων με το Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο Σαφάντι, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

«Είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάσει του διεθνούς δικαίου, ώστε να βρούμε μια συγκεκριμένη λύση για ειρήνευση», πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο ότι θα συνεργάζονται ξανά σε θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ, κάτι που είχαν διακόψει τον Μάιο εξαιτίας του ισραηλινού σχεδίου για προσάρτηση περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ ανέστειλε τα σχέδια αυτά μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών του με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών βρίσκονται σε νεκρό σημείο από το 2014. Τον Ιανουάριο ένα σχέδιο ειρήνευσης που πρότειναν οι ΗΠΑ έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από το Ισραήλ, αλλά το απέρριψαν οι Παλαιστίνιοι. Αυτό προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετης πρωτεύουσας» του Ισραήλ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ