ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια - Απομακρύνθηκαν 25.000 κάτοικοι

Νέα πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια - Απομακρύνθηκαν 25.000 κάτοικοι
AP Photo

Πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που μαινόταν έως αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, περίπου 24 ώρες αφότου ξέσπασε σε δασώδες φαράγγι και η οποία προφανώς προκλήθηκε από βλάβη σε οικιακή γεννήτρια.

Η πυρκαγιά, που οδήγησε στην απομάκρυνση περίπου 25.000 ανθρώπων τέθηκε υπό έλεγχο κατά 10% αλλά εξακολουθεί να καίει έκταση 64.000 στρεμμάτων. Δύο από τους περίπου 500 πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί για να τη θέσουν υπό έλεγχο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας Όραντζ.

Η Bond Fire, όπως ονομάστηκε από το όνομα της οδού στο Σιλβεράντο Κάνιον απ' όπου ξεκίνησε, ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και ενισχύθηκε γρήγορα με τη βοήθεια ξηρών ανέμων της Σάντα Άνα.

«Έλαβα μήνυμα στο κινητό μου από τον γείτονά μου που έλεγε: "Είσαι εντάξει; Ο δρόμος σας έχει πιάσει φωτιά"», δήλωσε η Τζιοβάνα Γκίμπσον, 60 ετών, που μένει στην οδό Μποντ.

Η γυναίκα έφυγε από το σπίτι της και κατέφυγε στο γραφείο της μικρής επιχείρησής της κοντά στο αεροδρόμιο Τζον Γουέιν.

Γείτονες είπαν στην Γκίμπσον πως η πυρκαγιά ξέσπασε όταν οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού που δεν είχε ρεύμα προσπάθησαν να θέσουν σε λειτουργία τη γεννήτριά τους και αυτή εξερράγη. Η πυροσβεστική υπηρεσία, ωστόσο, δεν έχει πει ακόμη τι μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά.

Η εταιρία Southern California Edison διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε τμήματα του φαραγγιού όταν άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι της Σάντα Άνα, και η Γκίμπσον είπε πως αυτό μπορεί να δυσκόλεψε τις προσπάθειες των αρχών να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα για εκκένωση.

Πυροσβέστες είπαν πως πιστεύουν ότι ορισμένα σπίτια και άλλα κτίσματα εκεί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά.

«Είμαστε στο Δεκέμβριο και έχουμε ακόμα και τώρα ενεργές δασικές πυρκαγιές στην πολιτεία μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτοί οι άνεμοι της Σάντα Άνα ήταν ιδιαίτερα δυνατοί».

Από τις αρχές του έτους, οι δασικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει τουλάχιστον 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών και Αντυπυρικής Προστασίας της Καλιφόρνια.

Η έκταση της γης που καίγεται από πυρκαγιές μέσα σε ένα χρόνο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες έχει φθάσει να είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη μέσα σε λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες, ανέφερε ο Σταθμός Ερευνών του Ρόκι Μάουντεϊν της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ