ΚΟΣΜΟΣ

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Εκκρεμότητες σε πολλά μέτωπα -Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ Κύπρος, Αν. Μεσόγειος, προσφυγικό, τζιχαντιστές- έχει ανοιχτά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν κυρώσεις για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δράση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία έχει προεκτάσεις που αφορούν τόσο την ΕΕ, καθώς της δίνει την δυνατότητα να ελέγχει το προσφυγικό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές εντός της χώρας, αλλά και με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι δύο χώρες διαφωνούν κάθετα στο Κουρδικό ζήτημα στη Συρία. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν κατηγορούν τυχαία τις ΗΠΑ για στήριξη τρομοκρατών. Αλλά ούτε και με την Ρωσία υπάρχει ταύτιση απόψεων και ας γίνονται κατα καιρούς κοινές περιπολίες.

Σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί και η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, με το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021, να αποφαίνεται ότι συνιστά «σημαντική συναλλαγή» και ζητά την επιβολή τουλάχιστον πέντε κυρώσεων από αυτές που προβλέπονται, μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Την ίδια ώρα, εντός της Τουρκίας, πυροδοτήθηκε μεγάλη αντιπαράθεση στην βουλή και σε όλα τα ΜΜΕ, από τη δήλωση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, σε πολιτική εκπομπή, η οποία ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός έχει πωληθεί στο Κατάρ. Για τον βουλευτή διετάχθη έρευνα από την εισαγγελία, ενώ στο κανάλι Χαμπέρ Τουρκ επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο και απαγόρευση πέντε εκπομπών.

«Η συζήτηση για τις επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία επί Ερντογάν ήταν πάντα και παραμένει στην ατζέντα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Κορυφώθηκε όμως με την εξαγορά του 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης από τον επενδυτικό φορέα του Κατάρ. Στο Κατάρ είχε πωληθεί παλαιότερα, μετά από έντονες συζητήσεις, και μεγάλο ποσοστό του εργοστασίου ερπυστριών του τουρκικού στρατού. Μάλιστα προβλεπόταν το εν λόγω εργοστάσιο να αναβαθμιστεί για να παράγει τα πρώτα τουρκικής κατασκευής άρματα μάχης Αλτάι. Η συμφωνία προέβλεπε την παράδοση του πρώτου άρματος την άνοιξη του 2020. Κάτι που δεν επετεύχθη ακόμη», αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η αντιπαράθεση που προέκυψε κατέστησε ευρέως γνωστό ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει στην Τουρκία τους κινητήρες που είχαν σχεδιαστεί γι αυτό το άρμα», κάτι το οποίο σημαίνει «ένα άτυπο εμπάργκο προς την Τουρκία από τη Γερμανία -την οποία η Τουρκία θεωρεί καθ' ομολογία του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου τον μόνο αξιόπιστο διαμεσολαβητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, «όπως άλλωστε δηλώνει και ο πρόεδρος Ερντογάν, έχει κάνει άλματα στην αμυντική βιομηχανία γιατί οι εταίροι και σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν την προμήθευαν με τους εξοπλισμούς που επιθυμούσε. Έτσι ανέπτυξε δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μάλιστα τώρα εξάγει. Τα έδωσε και στο Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, όπως και στον Σάρατζ κατά του Χαφτάρ στη Λιβύη. Όμως και εκεί, αυτή τη φορά η καναδική προμηθεύτρια ευαίσθητων οπτικών συστημάτων ακριβείας, απαραίτητων για τα μη επανδρωμένα, σταμάτησε τις εξαγωγές προς την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις Ερντογάν στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο αρθρογράφος της DW λέει ότι «εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένος να προχωρήσει ακάθεκτος τον σχεδιασμό του, αγνοώντας τις πιθανές συνέπειες στην περίπτωση που και η ΕΕ αποφασίσει να βάλει πάγο στην Άγκυρα».

«Τα παίζει όλα για όλα ρισκάροντας την ήδη καταπονημένη οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται υπό το βάρος των συνεπειών του κορωνοϊού; Ή ποντάρει στην βεβαιότητα ότι οι μέγιστες αναμενόμενες κυρώσεις που δύναται να προκύψουν από την ΕΕ δεν θα είναι κάτι περισσότερο από αυτές που επιβλήθηκαν για τις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου;», διερωτάται κλείνοντας το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ