ΚΟΣΜΟΣ

Αυστριακός και ελβετικός Τύπος βάλλουν κατά της Μέρκελ

Αυστριακός και ελβετικός Τύπος βάλλουν κατά της Μέρκελ
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Πολύ σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, ασκούν ο ελβετικός και ο αυστριακός Τύπος.

Όπως τονίζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η "Neue Zürcher Zeitung" της Ζυρίχης και η "Der Standard" της Βιέννης γράφουν:

"Neue Zürcher Zeitung" (Ελβετία): «Η Γερμανία έγινε ο ικέτης της Ευρώπης»

«Το προσφυγικό κύμα αποδυνάμωσε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας. Η Γερμανία έγινε ο ικέτης της Ευρώπης. Δεδομένων των ενισχυμένων εθνικών εγωισμών και της αποτυχίας των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας στην Ευρώπη με ένα ξεκάθαρο και πειστικό σχέδιο, το οποίο να τη βγάλει από την αμηχανία και την πολλαπλή κρίση και να αποκατακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη. Λαμβανομένης υπόψη την απελπιστικής καταστάσεως, κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως μια ιδιαίτερα μακροχρόνια διαδικασία».

Ιδίως η Κομισιόν της Ε.Ε. ως «θεματοφύλακας των συνθηκών» δεν είχε ηγετικό ρόλο. Απέτυχε. Θα έπρεπε από το 2012 να έχει επιμείνει στην τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου και τους κοινούς κανόνες. Αν είχε γίνει αυτό, σήμερα ο ευρωχώρος και η Ε.Ε. θα βρισκόταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ παραβιάθηκαν η Σένγκεν και το Δουβλίνο. Παράλληλα με αυτές τις αδυναμίες, από την Κομισιόν λείπε κυρίως το πολιτικό θάρρος και η πολιτική διορατικότητα να ενισχύσει τις ευρωπαιές δομές".

"Der Standard" (Αυστρία): «Η πολιτική της Μέρκελ απέτυχε»

«Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να το θεωρεί ξαφνική επιτυχία, όμως άλλοι παρατηρητές βλέπουν το «μη αποτέλεσμα» της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία με πολύ μεγαλύτερο σκεπτικισμό. Αλλά ακόμα και να καταλήξουν τις επόμενες βδομάδες σε μια συμφωνία για το προσφυγικό, η Ε.Ε. έδειξε ένα θλιβερό πρόσωπο εκείνη τη νύχτα: ήταν εσωτερικά διχασμένη και εντελώς ανυπεράσπιστη στις επιθυμίες της Τουρκίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μεταθέτει ευχαρίστως την ευθύνη γι΄ αυτό στους ευρωπαίους εταίρους της -και στην Αυστρία-. Στην πραγματικότητα, όμως, την ευθύνη φέρει η ίδια και η ατυχής διπλωματία της. Πεισματικά υπεραμύνεται δημοσίως της αποτυχία της, βρίσκει συμβολικές επιτυχίες για εκείνους οι οποίοι κατάφεραν να μην χαρακτηρισθεί στο κοινό ανακοινωθέν ο βαλκανικός διάδρομος ως κλειστός.

Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα στο γεγονός, ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική απέτυχε μετά την επανένωση στα μεγαλύτερα θέματα που έθεσε σε όλα σχεδόν τα μέτωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ