ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ρουμανία: Νίκη της αντιπολίτευσης δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

Εκλογές Ρουμανία: Νίκη της αντιπολίτευσης δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς 'Ορμπαν και το επιτελείο του, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των exit polls. AP Photo/Andreea Alexandru

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) της Ρουμανίας κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη χώρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παράλληλης καταμέτρησης από ανεξάρτητη πλατφόρμα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνει το κύμα δυσαρέσκειας μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας των Φιλελευθέρων για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η παράλληλη καταμέτρηση που έγινε από την πλατφόρμα "Code for Romania" έδειξε ότι οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν το 29,7% των ψήφων και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Λούντοβιτς Όρμπαν το 25,57% με καταμετρημένο σχεδόν το 96% των ψήφων.

Στην καταμέτρηση αυτή δεν περιλαμβάνονται περίπου 265.000 ψήφοι της διασποράς.

Η κεντρώα συμμαχία USR-Plus, πιθανός εταίρος σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, εξασφάλισε 15,5% των ψήφων.

Το επόμενο κοινοβούλιο δείχνει ότι θα έχει μόνον πέντε κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) και της νέας Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων, μιας υπερεθνικιστικής πολιτικής συμμαχίας.

Χωρίς επίσημα αποτελέσματα ακόμη, το PNL είχε διεκδικήσει τη νίκη βάσει μιας άλλης δημοσκόπησης εξόδου.

Το κυβερνών κεντρώο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) της Ρουμανίας είναι ο νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, δήλωνε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Λούντοβιτς 'Ορμπαν.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού η Ρουμανία παλεύει με την φτώχεια, που μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα των βουλευτικών εκλογών για όλα τα κόμματα, αλλά δεν είναι.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, η Ρουμανία παλεύει με την φτώχεια, που μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα των βουλευτικών εκλογών για όλα τα κόμματα, αλλά δεν είναι.

Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρουμανία υποφέρουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό -το ένα τρίτο του πληθυσμού. Ένα στα δέκα παιδιά κοιμάται το βράδυ πεινασμένο. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει ακόμη τουαλέτα μέσα στο σπίτι.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, οι φτωχοί πολίτες εδώ και τριάντα χρόνια, από την πτώση του κομμουνισμού μέχρι σήμερα, δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα. Πολλοί πολιτικοί για να εξαγοράσουν τις ψήφους τους τούς δίνουν σακούλες με τρόφιμα.

Μαζί με πολλές λαϊκιστικές υποσχέσεις που δεν τηρούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ