ΚΟΣΜΟΣ

«Σύννεφα» πάνω από το Brexit: Απαισιοδοξία Μπαρνιέ για συμφωνία - Έτοιμος να αποχωρήσει ο Τζόνσον

«Σύννεφα» πάνω από το Brexit: Απαισιοδοξία Μπαρνιέ για συμφωνία - Έτοιμος να αποχωρήσει ο Τζόνσον
Pixabay

Σε οριακό σημείο μοιάζουν να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να αποχωρήσει χωρίς εμπορική συμφωνία και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής εμφανίζεται απαισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το Brexit, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει να κάνει «εκπτώσεις» σε κάποια από τα αιτήματά της.

«Σήμερα θα πει στην Ε.Ε. ότι δεν θα κάνει πίσω και θα παραμείνει σταθερός ενάντια στις απαιτήσεις της τελευταίας ώρας για το Brexit από τη Γαλλία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Όμως η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει χρόνο εάν η Ε.Ε. αρνηθεί να παραιτηθεί από τις εξωφρενικές απαιτήσεις τις» υπογραμμίζει επίσης.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του διαζυγίου για το Brexit σήμερα Δευτέρα, την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο που παραβιάζει τη Συμφωνία Αποχώρησης στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης ο Μάικλ Γκόουβ, ο Βρετανός υπουργός που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της συμφωνίας τους διαζυγίου και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς «θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την εργασία τους ως πρόεδροι της Μικτής Επιτροπής της Συμφωνίας Αποχώρησης», χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ελάχιστα χρονικά περιθώρια

Από τη μεριά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημέρωσε τους μόνιμους εκπροσώπους των 27 κρατών - μελών στις Βρυξέλλες ότι πλέον είναι στο χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κάνει την επόμενη κίνηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του Brexit.

Καθώς ΕΕ και Βρετανία προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εξής έως τη Δευτέρα το βράδυ, μιας μορφής συμβιβασμός στο ζήτημα της πρόσβασης των αλιέων της ΕΕ εντός της βρετανικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης εμφανίστηκε την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Το βασικό ζήτημα που «μπλοκάρει» πλέον τις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα των ίσων όρων ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου 2020, με ή χωρίς εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση συμφωνίας, το κοινοβούλιο της χώρας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν κυρώσει το περιεχόμενο πριν την 31η Δεκεμβρίου, γεγονός που αφήνει ελάχιστα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού.

Η βρετανική λίρα - στερλίνα υποχωρούσε στην Ασία νωρίς το πρωί, με τους επενδυτές να αμφισβητούν το κατά πόσον Λονδίνο και Βρυξέλλες πλησιάζουν σε συμβιβασμό.

Διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας ανέφερε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι ο κ. Μπαρνιέ είναι μάλλον απαισιόδοξος για τις προοπτικές μιας συμφωνίας με τη Βρετανία, με βάση τα όσα είπε στην ενημέρωση των 27 εκπροσώπων.

Ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ τόνισε συγκεκριμένα ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν και ότι πλέον «η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του Μπόρις Τζόνσον» προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, σημείωσε ο διπλωμάτης.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ