ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο Χαφτάρ σε τουρκικό πλοίο με προορισμό τη δυτική Λιβύη

Μπλόκο Χαφτάρ σε τουρκικό πλοίο με προορισμό τη δυτική Λιβύη
AP Photo/Moises Castillo

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ φέρονται να παρεμπόδισαν τουρκικό πλοίο με τζαμαϊκανή σημαία που ταξίδευε προς το λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Όπως γράφει στην αγγλόφωνη έκδοσή του η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης LNA Αχμέντ αλ Μισμάρι ανακοίνωσε πως το φορτηγό πλοίο «Mabrouka» με πλήρωμα 17 ατόμων -μεταξύ των οποίων και εννέα Τούρκοι- μετέφερε εμπόρευμα που δεν είχε ακόμη ελεγχθεί.

«Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης σταμάτησαν το πλοίο στο ανατολικό λιμάνι της Δάρνης» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υποστήριξε δε, πως το πλοίο μπήκε σε απαγορευμένη περιοχή και δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις.

Μάλιστα, ο Αχμέντ αλ Μισμάρι είπε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Hadath ότι το πλοίο μετέφερε φάρμακα.

Όταν το τουρκικό πλοίο δεν απάντησε στις κλήσεις, τότε ο δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης πλησίασαν και επιβιβάστηκαν.

«Πλησιάσαμε το πλοίο και επιβιβαστήκαμε» δήλωσε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Υποστήριξε, επίσης, πως ο καπετάνιος δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μπήκε σε απαγορευμένη περιοχή χωρίς άδεια.

«Δεν είχε όμως όπλα στο πλοίο» ανέφερε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το πλήρωμα είναι «σε καλή κατάσταση».

Πηγές αναφέρουν πως η εν λόγω διαδικασία έχει γίνει και σε άλλα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει κατασχεθεί.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος για να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές την επόμενη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ