ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία- Κορωνοϊός: Από την τηλεόραση εγκαινίασε τη νέα σεζόν η Σκάλα του Μιλάνου

Ιταλία- Κορωνοϊός: Από την τηλεόραση εγκαινίασε τη νέα σεζόν η Σκάλα του Μιλάνου
AP Photo/Luca Bruno, File

Η Σκάλα του Μιλάνου εγκαινίασε τη Δευτέρα, το βράδυ την νέα περίοδο λειτουργίας της με ένα θέαμα από άριες και μπαλέτο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την διάσημη όπερα της Ιταλίας να ακυρώσει την παραδοσιακή της παράσταση για τη νέα σεζόν για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ορχήστρα με μάσκες παιάνισε τον εθνικό ύμνο σε μια άδεια αίθουσα, η οποία άλλοτε ήταν κατάμεστη από την πολιτική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική ελίτ της Ιταλίας για μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του πολιτιστικού ημερολογίου του Μιλάνου.

Οι διοργανωτές ονόμασαν το θέαμα αυτό «A riveder le stelle» (για να ξαναδούμε τα αστέρια) σε αναφορά στην τελευταία φράση στην «Κόλαση» του Δάντη Αλιγκέρι, σηματοδοτώντας την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί σύντομα η πανδημία της COVID-19 που έχει γονατίσει την οικονομία της Ευρώπης.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, αλλά ελπίζω να μην επαναληφθεί», δήλωσε ο διευθυντής ορχήστρας Ρικάρντο Σεγί.

Η Ιταλία έκλεισε τα θέατρά της και τις αίθουσες συναυλιών τον Οκτώβριο για να αναχαιτίσει ένα νέο κύμα της επιδημίας της COVID-19 μετά το καλοκαίρι και τα περιοριστικά αυτά μέτρα αναμένεται να ισχύσουν ως τουλάχιστον μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Ορισμένα δρώμενα μεταδόθηκαν απευθείας ενώ άλλα είχαν βιντεοσκοπηθεί εκ των προτέρων. Στην παρουσίαση αυτή μετείχε με ένα σόλο ο διάσημος χορευτής μπαλέτου Ρομπέρτο Μπόλε.

Καθώς η περιοχή της Λομβαρδίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μιλάνο, βρίσκεται μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη και εξακολουθεί να καταγράφει χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πρόγραμμα της διάσημης όπερας για τη νέα σεζόν.

Τον Οκτώβριο δεκάδες ερμηνευτές και μουσικοί της Σκάλας του Μιλάνου διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, αναγκάζοντας όλα τα μέλη της χορωδίας να τεθούν σε καραντίνα μαζί με τα μέλη της ορχήστρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ