ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik-V :Ποσοστό μικρότερο του 0,5% των εμβολιασθέντων επαναμολύνθηκε

Sputnik-V :Ποσοστό μικρότερο του 0,5% των εμβολιασθέντων επαναμολύνθηκε
AP Photo/Pavel Golovkin

Ποσοστό μικρότερο του 0,5% των πολιτών, που έκαναν και τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, νόσησαν με την Covid-19, στοιχείο που συνιστά καλή ένδειξη , δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας Σεργκέι Γκλαγκόλεφ.

«Προτρέχοντας, θα ήθελα να σας πω ότι ποσοστό μικρότερο του 0,5% όσων εμβολιάσθηκαν με τις δύο δόσεις του εμβολίου νόσησαν από την Covid-19. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό σε σχέση με την προληπτική αποτελεσματικότητα κάθε εμβολίου», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας μιλώντας κατά την διάρκεια επιστημονικής διάσκεψης.

Ο ίδιος είπε ότι «συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης παρουσιάσθηκαν περίπου στο 10% των εμβολιασθέντων εθελοντών , με την μορφή του πυρετού που δεν υπερβαίνει συνήθως τους 38 βαθμούς, ο οποίος πέφτει με την λήψη μη στεροειδών αντιπυρετικών σκευασμάτων. Μάλιστα πέφτει αρκετά με την λήψη παρακεταμόλης. Σοβαρές ανεπιθύμητες , απρόβλεπτες αντιδράσεις κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών δεν παρουσιάσθηκαν».

Σύμφωνα με τον Γκλαγκόλεφ , το ρωσικό «εμβόλιο διαθέτει πολύ καλό προφίλ ασφαλείας», «παρατηρήθηκαν περιστατικά αντιδράσεων», τα οποία όμως περνούν μετά από 1-3 ημέρες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, συμμετέχουν περίπου 24.000 εθελοντές. «Τα ενδιάμεσα στοιχεία έδειξαν ότι ο κίνδυνος (μόλυνσης από κορωνοϊό) την 42η ημέρα μειώνεται περισσότερο από 92%», προσέθεσε.

Ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στο πολύ προσεχές μέλλον … αναλυτικά στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα δημοσιευθούν στα επιστημονικά έντυπα και στις ξένες επιστημονικές επιθεωρήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ