ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τζόνσον – Φον Ντερ Λάιεν καθώς παραμένουν τα «πολύ μεγάλα κενά»

Brexit: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τζόνσον – Φον Ντερ Λάιεν καθώς παραμένουν τα «πολύ μεγάλα κενά»
Olivier Hoslet, Pool via AP

Σε θρίλερ με ημερομηνία λήξης εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση για το Brexit καθώς o πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσαν ύστατη προθεσμία ως την Κυριακή, καθώς η συνάντησή τους τερματίστηκε χωρίς συμφωνία.

Όπως αναμενόταν, η συνάντηση Τζόνσον και Φον Ντερ Λάιεν δεν έφερε ούτε ρήξη, ούτε όμως και το ευτυχές αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι «πολύ μεγάλα κενά παραμένουν» αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με μια «ξεκάθαρη απόφαση» μέχρι την Κυριακή για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Είπε ακόμα, ότι ο Τζόνσον δεν ήθελε να αφήσει «καμιά δίοδο προς μια πιθανή συμφωνία χωρίς δοκιμή», και έτσι αυτός και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν συμφώνησαν για περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες ημέρες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων τους.

Αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «πολύ μακριά».

Οι συζητήσεις ανάμεσα στον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Λορντ Φροστ και του εκπροσώπου της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέρ, θα ξαναρχίσουν αργότερα στις Βρυξέλες.

Η ΕΕ και η Βρετανία έθεσαν τη συνάντηση Τζόνσον - Φον Ντερ Λέιεν ως ύστατη ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί τελικά μια εμπορική συμφωνία.

Η Βρετανία εγκατέλειψε επίσημα το ευρωπαϊκό μπλοκ από τον Ιανουάριο του 2020, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία παραμένει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις παρέμειναν οι ίδιοι.

Αυτή η μεταβατική φάση, όμως, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία για την προστασία περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια βάση από δασμούς και ποσοστώσεις, οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα υποστούν το κόστος της ρήξης.

Νωρίτερα ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν η Βρετανία να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους της ΕΕ στο μέλλον, ή να τιμωρηθεί αυτόματα (εάν τους παραβιάσει) και ο ίδιος επιμένει ότι αποδεχόμενη τις θέσεις της ΕΕ η χώρα του θα εγκαταλείψει τον έλεγχο (κυριαρχία) στα αλιευτικά της ύδατα.

«Δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι όροι που πρέπει να αποδεχθεί οποιοσδήποτε πρωθυπουργός αυτής της χώρας», είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Τζόνσον, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Τζόνσον είπε ότι «μια καλή συμφωνία» θα μπορούσε ακόμη να γίνει εάν η ΕΕ αποσύρει τα αιτήματά της, αλλά η Βρετανία θα ευημερούσε με ή χωρίς εμπορική συμφωνία, μια φράση που επανέλαβε και καθώς έφευγε για τις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ