ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα μηδέν για το Brexit: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση no deal δημοσίευσε η ΕΕ

Ώρα μηδέν για το Brexit: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση no deal δημοσίευσε η ΕΕ
AP Photo/Francisco Seco

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την (πιθανή) περίπτωση κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών με τον Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά το τέλος της μετάβασης πλησιάζει. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εάν και όταν βρεθεί μια συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, συμπεριλαμβανομένης της μη σύναψης συμφωνίας την 1η Ιανουαρίου. Σήμερα παρουσιάζουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης», έγραψε στο twitter η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν παρουσιάζοντας το σχέδιο.

Τα μέτρα αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν για έξι μήνες τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και της Βρετανίας στα ύδατα των δύο πλευρών.

Τα μέτρα αυτά έρχονται μετά από συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο τον τερματισμό ενός αδιεξόδου για τη συμφωνία που έληξε «χωρίς συμφωνία».

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι «πολύ μεγάλα κενά παραμένουν» αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με μια «ξεκάθαρη απόφαση» μέχρι την Κυριακή για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Είπε ακόμα, ότι ο Τζόνσον δεν ήθελε να αφήσει «καμιά δίοδο προς μια πιθανή συμφωνία χωρίς δοκιμή», και έτσι αυτός και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν συμφώνησαν για περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες ημέρες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων τους.

Αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «πολύ μακριά».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να σταματήσει να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ