ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Με δάκρυα στα μάτια η Μέρκελ προσπαθεί να πείσει για πιο αυστηρό lockdown

Γερμανία: Με δάκρυα στα μάτια η Μέρκελ προσπαθεί να πείσει για πιο αυστηρό lockdown
AP Photo/Markus Schreiber

Ιδιαίτερα φορτισμένη εμφανίστηκε την Τετάρτη στη γερμανική Βουλή η Άνγκελα Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει για την ανάγκη επιβολής πιο αυστηρού lockdown εν μέσω πανδημίας.

«Σας ζητάω συγγνώμη, από τα βάθη της καρδιάς μου. Αλλά να πεθαίνουν 590 άνθρωποι την ημέρα, είναι ένα τίμημα που δεν μπορώ να το δεχτώ. Όταν οι επιστήμονες πρακτικά μας παρακαλούν να μειώσουμε τις επαφές μας για μια εβδομάδα πριν δούμε τη γιαγιά μας και τον παππού μας και άλλους ηλικιωμένους ανθρώπους τα Χριστούγεννα, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε για το πώς θα βρούμε έναν τρόπο να ξεκινήσουν τα σχολεία. Τι θα πούμε όταν θα κοιτάμε πίσω για αυτό το γεγονός που συμβαίνει μια φορά στον αιώνα;», είπε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα της Μπούντεσταγκ, εμφανώς συγκινημένη.

Η καγκελάριος ζήτησε παράταση του lockdown, που θα περιλαμβάνει νέο λουκέτο στα καταστήματα λιανικής μετά τα Χριστούγεννα.

Η Γερμανία εφαρμόζει εδώ και έξι εβδομάδες ένα μερικό lockdown, με κλειστά μπαρ και εστιατόρια, αλλά με ανοιχτά τα καταστήματα λιανικής και τα σχολεία.

Η κ. Μέρκελ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω των εμβολίων. «Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τι μας λένε οι επιστήμονες. Δεν θα μπορούμε να εμβολιάσουμε τόσους πολίτες το πρώτο τρίμηνο ώστε να μπορέσουμε να δούμε μια αξιοσημείωτη διαφορά», είπε, σημειώνοντας με έμφαση το γεγονός ότι είναι χειμώνας.

Την ίδια ημέρα, το Ινστιτούτο Λεοπολντίνα, σε έγγραφο που φέρει τις υπογραφές των σημαντικότερων λοιμωξιολόγων της Γερμανίας, απηύθυνε συστάσεις στην κυβέρνηση για γενικευμένο lockdown. Οι επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο ότι αν εφαρμοστεί η χαλάρωση των μέτρων που προβλέπεται για την εορταστική περίοδο, τα κρούσματα στη χώρα θα εκτοξευθούν από τις 14.000 στις 50.000 ημερησίως.

Οι συστάσεις αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, τα οποία να τηρηθούν και την εορταστική περίοδο, ότι πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα και να απαγορευθούν οι υπαίθριες συναθροίσεις, όπως είναι οι σχεδιαζόμενες λειτουργίες σε ανοικτούς χώρους. Ως προς τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, ζητούν κλείσιμο για διάστημα ενός μηνός.

Η Γερμανία είναι Ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια έχουν ισχυρές εξουσίες. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να λάβει και να επιβάλλει μονομερώς αποφάσεις. Πολλά κρατίδια, ειδικά αυτά που έχουν χτυπηθεί λιγότερο από την πανδημία, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ