ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Ντιάμπ και πρώην υπουργών για τη φονική έκρηξη στο λιμάνι

Λίβανος: Kατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Ντιάμπ και πρώην υπουργών για τη φονική έκρηξη στο λιμάνι
AP Photo/Hussein Malla

Κατηγορούμενος για αμέλεια βρίσκεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, καθώς και τρεις πρώην υπουργοί, μετά τις κατηγορίες που του απήγγειλε δικαστής, για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με πηγές, οι τέσσερις πολιτικοί θα περάσουν από ανάκριση μέσα στην επόμενη εβδομάδα όσον αφορά τις προειδοποιήσεις που είχαν λάβει και, κατά τα φαινόμενα, αγνοήσει, σχετικά με την μη ασφαλή αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου -ουσίας γνωστής για τις εκρηκτικές της ιδιότητες- στο λιμάνι της Βηρυτού.

Μια πυρκαγιά φαίνεται να προκάλεσε την έκρηξη του υλικού στις 4 Αυγούστου, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους και στέλνοντας περισσότερο από 5.000 στο νοσοκομείο.

Οι υλικές καταστροφές που επήλθαν, επίσης, ανέρχονται στα 3.8 δις ευρώ.

Οι τρεις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται είναι ο πρώην υπουργός οικονομικών Ali Hassan Khali και οι πρώην υπουργοί δημοσίων έργων Ghazi Zeaiter και Youssef Finianos.

«Οι κατηγορίες έρχονται μετά την επιβεβαίωση ότι παρότι είχαν λάβει προειδοποιητικές επιστολές για τον κίνδυνο αποθήκευσης του συγκεκριμένου υλικού στο λιμάνι δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το θέμα», ανέφερε πηγή στο Sputnik.

Η έκρηξη ταρακούνησε όλη την πόλη, όταν μετά τη φωτιά στο λιμάνι ακολούθησε ένας «σεισμός» που έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο.

Το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται πως είχε εκφορτωθεί στο Λίβανο από ένα πλοίο που κατέφτασε στο λιμάνι το 2013 και έκτοτε βρισκόταν υποθηκευμένο σε αποθήκη εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ